2014. október 25., szombat

Pitypang szörp, Levendula, Rózsa, Ibolya szörp és dzsem

Pitypang szörp: (kb 2-2,5 liter szörp lesz belőle)
Hozzávalók: 2 bögre pitypang virág, 30 dkg méz (vagy 1 kg kristálycukor), 1,5 l víz, 2 citrom

A virágot le kell szedni a szárról úgy, hogy csak a sárga szirmok maradjanak, majd alapos lemosás után annyi vízbe kell lefedve beáztatni egy éjszakán át ami ellepi. 

Másnap leszűrjük és jól kinyomkodjuk a virágokat, majd a felfogott levet áttesszük egy fazékba és felöntjük még 1,5 liter vízzel.  Feltesszük lassú tűznél főzni kb 1 órán át. Ezután lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a mézet, a citromlevet és ha elolvadt tüllön átszűrve magas nyakú üvegekbe öntjük tölcsér segítségével. A forró szörpöket kidunsztoljuk , másnap mehetnek a kamrába. Aki biztonságra törekszik az üvegekbe feltöltés után csipet NaBenzoátot is szórhat. A pitypang szára és levele salátákba szórva szintén nagyon jótékony hatású.

Pitypang "méz": (kb 3-4 dl méz lesz belőle)

Hozzávalók: kb 100 virág (kb 4 marék tiszta szirom), 50 dkg cukor, 

A virágot le kell szedni a gyermekláncfű száráról úgy, hogy csak a sárga szirmok maradjanak, majd alapos lemosás után 1/2 liter vízben addig főzzük, míg gyöngyözni nem kezd, aztán lefedve hagyjuk így állni 24 h-t. Másnap szűrjük le és tegyük fel újra főni (forrástól kb 30-40 perc) a szirupot és adjuk hozzá a cukrot és besűrűsödésig keverjük. 
Melegen üvegekbe töltjük kidunsztoljuk, másnap mehetnek a kamrába.
A papatyi (gyermekláncfű) gyógynövényt gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, vértisztító, koleszterin oldó hatása miatt érdemes fogyasztani! Szárát, leveleit salátákban lehet felhasználni, ezek B1, B2, C, K, Fe, Ca, Mg, P vitamint ill nyomelemet tartalmaznak.

Ibolya szörp
Hozzávalók: 1 tejfölös (850 gr) doboznyi alaposan megmosott illatos ibolyavirág (lehet trikolor is), 1 citrom, 1 kk citromsav / + 2 tk citromsav

Az ibolyavirágot 1,5 liter vízben a felkarikázott citrom kíséretében 1 kk citromsav hozzáadásával 48 óráig állni hagyjuk. Ezután felmelegítjük, szitán leszűrjük. Az így kapott folyadékot feltesszük melegedni 1,5 kg cukor és még 2 tk citromsavval. Felfőzés után steril üvegekbe töltve lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Aki akarja kis Na Benzoátot cseppenthet az üvegek tetejére lezárás előtt (de nem szükséges).

Ibolya dzsem
Hozzávalók: 1 tejfölös (850 gr) doboznyi alaposan megmosott sötét ibolyavirág, csapott ek citromsav, 2 cs Oetker 2:1-ben dzsemfix, 80 dkg cukor, 1 citrom leve

A megmosott ibolyát citromsavval elkevert 1,5 liter forró vízben el kell keverni és kb 2-3 órát lefedve állni kell hagyni. Ezután tüllön le kell szűrni az ízesített levet. A dzsemfixeket a cukorral elkeverjük és ezzel az ibolyás vízzel felfőzzük, csavaros üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Ibolya zselé
Hozzávalók: 1 tejfölös (850 gr) doboznyi alaposan megmosott sötét ibolyavirág, csapott ek citromsav, 2 cs Oetker 2:1-ben dzsemfix, 80 dkg cukor, 1 citrom leve

Ugyanúgy készítjük, mint az ibolya dzsemet, csak itt 1,3 dl forró vízben keverjük el az ibolyavirágokat. Majd az ázott virágszirmokat pépesítve visszatesszük és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a fenti dzseménél.

Levendula szörp
Hozzávalók: 1 bögre friss levendula virág, 2 kg kristálycukor, 1 citrom, 2 l víz, 1/2 kk. citromsav (aszkorbinsav)

A vizet, a cukrot elkeverjük és a forrástól számítva 2-3 percig hagyjuk hagyjuk gyöngyözve forrni, majd levesszük a tűzről és elkeverjük benne a citromsavat. Kevergetjük 1-2 percet és beleszórjuk az apróra csipkedett levendula virágot.
Jó alaposan átkeverjük, 1 citromot belekarikázunk és félretesszük 24 órára (közben néha átkeverjük). Tépkedhetünk bele pár citromfű levelet is. Másnap leszűrjük és jól kinyomkodjuk, sterilizált üvegekbe töltjük. Sokáig sajnos nem áll el (max 1 hónap), ezért nem érdemes nagy adagot készíteni. Ha nem azonnali  fogyasztásra készül, hanem télire akkor ilyenkor csipetnyi NaBenzoátot is keverünk bele.


Rózsaszörp ( kb. 1 l szörp lesz belőle)
Hozzávalók: 8-10 vegyes rózsa virágok, 40 dkg cukor, 6 dl víz, 1 tk. citromsav (aszkorbinsav)

Egy lábosba öntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot és a megmosott szirmaira szedett, leöblített rózsákat is. Az illatos rózsák aromásabbak is. Lassú tűznél kb 40 percig főzzük, míg a virágokból kioldódik a szín. A főzés felénél hozzáadjuk a citromsavat. Még forrón üvegekbe szűrjük, a szirmokat jól kinyomkodjuk, azonnal légmentesen lezárjuk az üvegeket és száraz dunsztba csomagolva hagyjuk 24 h-ig lassan kihűlni. Sötét hűvös kamrában tárolhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése