2014. október 25., szombat

Birsalma sajt


Egyszerűen: A jól megmosott (megsúrolt) birsalmák magházát kivesszük és úgy ahogy van héjastól apró(kb 2x2 cm-es) darabokra vágjuk és megmérjük a súlyát. 
Az almadarabokat egy vastag aljú lábasba tesszük és minden kg birsalmához 60 dkg cukrot mérünk amit rászórunk és elkeverjük az almákkal. A lábasban hagyjuk a cukorral 24 h-ig és közben mikor arra járunk átkevergetjük. Másnapra jó adag levet ereszt a gyümölcs és ekkor közepes lángon elkezdjük főni (víz hozzáadása nélkül) időnként kevergetve. 1 órán át főzzük, közben adhatunk hozzá kilónként egy tk őrölt fahéjat majd egy botmixerrel pépesítjük és egy vízzel kiöblített tepsibe simítjuk (1 kg birsalmából egy gáztepsi tele lesz). Amint kihűlt, kedvenc süti kiszúróformánk egyikével kisebb formákat szaggatunk belőle. Ezután egy sütőpapírral bélelt tálcára tesszük és meleg helyen naponta többször forgatva vagyjuk teljesen kiszáradni a sajtokat.




Hagyományosan: A birsalmákat megmossuk (nem pucoljuk meg!!!) és magházastól, közepes darabokra vágjuk. Egy lábasba tesszük a birsalmákat (mely lábas súlyát előzőleg megmértük) és kevés vízben, ami nem lepi el, elkezdjük főzni (az igazi ínyencek mustban főzik!).

Ízesítésként teszünk bele 1 tk. fahéjat, 6-8 szegfűszeget, 1 dl citromlevet. Kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Levéve a tűzről - levét leöntjük ivólének - kivágjuk a magházakat, leturmixoljuk, hozzáadjuk a cukrot. Kb. 1 kg nettó birsalmához kb 70 dkg cukrot adunk ( a cukor tatalomnak meg kell lennie a min 70%-nak (!), hogy a gombák, baktériumok ne tudjanak elszaporodni benne!). Ezután kb. újabb 20 percig főzzük kevergetve - vigyázat a végén már "köpköd".
A főzés vége előtt 10 perccel beletehetünk kb. 15 dkg tört diót, amit ha akarunk kicsit meg is piríthatunk.
Őzgerincet, kisebb tepsit, magasabb falú tálcát, pudingos tálkát vagy bármilyen (akár muffin) formát kibélelünk fóliával. Az aljukra tehetünk díszítésként diót,mandulát, aszalt gyümölcsöt.
Ha a fakanálról már csak nehezen cseppen le, akkor elkészültünk.
Ha lehúztuk a tűzről még kb. 5-10 percig pihentetjük a gyümölcspépet, majd beleöntjük a kibélelt tálkákba, formákba. Minél tovább főzzük, annál sűrűbb és sötétebb lesz.
Másnap kifordítjuk egy rácsra a formákból és időnként átforgatva - jól szellőző, meleg helyen - szárítjuk, szikkasztjuk pár napig. Ne vigyük hűvös helyre még ilyenkor, mert akkor könnyen bepenészedhet. Ezután hűvös, jól szellőző helyen sütőpapírral vagy celofánnal lefeledve tároljuk. Tálaláskor vékony szeletekben kínáljuk, édes íze miatt egyszerre keveset ajánlott belőle fogyasztani. Aki szereti a különleges csemegéket beleforgathatja a vékonyra vágott birsalma sajt szeletkéket durvára vágott pisztáciába, dióba vagy kókuszreszelékbe. Süteményekbe, sütemények mellé, de salátákba rejtve is fantasztkikus ízt ad.
Tudnunk kell, hogy a birsalma rendkívül gazdag A, B1, B2, C, E, P vitaminokban, pektinben és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése