2014. szeptember 13., szombat

Szilvalekvár


SÜTŐBEN:
Magas falú hibátlan (pl. kacsasütő) tepsit kb 1/2 dl 10 %-os ecettel alaposan körbekenünk, fontos, hogy az oldalát is kenjük ki! Kb 5 kg kimagvalt, kicsit kézzel összenyomkodott szilvát beletesszük a tepsibe, aminek kb 2/3-ig érhet a szilva. 

A tepsit rácsra helyezve (!) betoljuk a kb 130 C-ra melegített sütőbe - kevergetés, rázogatás nélkül - mennyiségtől függően kb 8-10 óra alatt készre sütjük a lekvárt. Ha összeesik és van még szilvánk akkor pótolhatjuk a mennyiséget és óvatosan a tetejére rakhatjuk a kimaradt szilvákat. Van aki éjszakára rakja be és mire felébred készen van a lekvár.  Mikor kivesszük a sütőből átkavarjuk és botmixerrel  megadjuk a végleges állagát. Ezután üvegekbe szedjük és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.


TŰZHELYEN:
Egy nagy lábas alját olajjal kikenjük, majd beleöntünk 1/2 dl 10 %-os ecetet. Beletesszük a kimagvalt szilvát, majd a tetejére is rácsorgatunk 1/2 dl 10 %-os ecetet. A lábast befedjük és dupla platnin (!) nagyon lassan főzzük kb. 3-4 órán át, majd levesszük a fedőt és kb. még 6-8 órán át rotyogtatjuk lassú tűzön (elvileg annyi órán át kell főzni, ahány kg szilvából készítjük a lekvárt). Fontos hogy nem szabad kevergetni!!!! 
Ha az összes szilva nem fért bele a lábasba egyszerre, mikor már a szilva kezd összeesni adhatunk még hozzá apródonként szilvát. Ekkor egy botmixerrel a nagyját összeturmixoljuk. Innentől kezdve rendszeresen kavargatva főzzük tovább, hogy "le ne süljön" kb. 1,5 órán át.
Ekkor tiszta csavaros üvegekbe merjük egy merőkanállal és száraz dunsztban hagyjuk kb. 24 órát pihenni a szilvalekvárt. Ebben az esetben akár a kész üvegeket visszatehetjük a még forró sütőben itt kapja meg a 24 h-s pihenőt. Míg kihűl a sütő addig az üvegek szépen ott pihennek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése