2014. szeptember 7., vasárnap

Csirkepörkölt - bográcsban

Hozzávalók: 1,5 kg csirkehús (farhát, comb, mell...), 1-2 fej vöröshagyma, 3-4 g fokhagyma, 1 paprika, 2 paradicsom, só, bors, vegeta, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, vörösbor (mi szoktunk egy kis majorannát is beleszórni)

Kevés olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd sót, borsot,őrölt köményt, őrölt pirospaprikát hintünk rá és hozzáadjuk a tisztított, darabolt csirkét. Pár percig átforgatjuk a szaftban a húsokat majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ekkor hozzáadjuk a hámozott apróra darabolt paradicsomokat, a kicsumázott, feldarabolt zöldpaprikát (vagy ezek helyett egy kis adag kész lecsót), 3-4 g. zúzott fokhagymát (aki szereti 1-2 vékony karika erős paprikát). Időnként átrázogatjuk a bográcsot.
Beízesítjük újra sóval, borssal vegetával és lassú tűzön puhára főzzük a 
 csirkepaprikást. 
                           
Ha az utolsó pár percben 1-2 dl testes vörösbort is öntünk hozzá, az íze mennyei lesz.
Tálaláskor aki szereti tejföllel elkeverheti a paprikást.
A csirkepöri mellé galuskát kínálhatunk ill. tejfölös uborkasalátát. Természetesen aki tésztával szereti, annak azt kínálunk mellé.
A pörkölt "jól tűri" a fagyasztást, így a bográcsban maradt adagot bátran rakhatjuk a fagyóba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése