2014. szeptember 7., vasárnap

Töltött paprika

Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús (dagadó vagy lapocka), 12 db vastag húsú tv paprika, 2 kg friss paradicsom (v. paradicsomsűrítmény ill. paradicsomlé), kevés zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 tojás, 3 ek. liszt, 15 dkg rizs, só, bors, majoranna, zöldség zöldje, cukor

A  nyers darált húst elkeverjük a finomra vágott, olajon megfuttatott vöröshagymával, zöldség zöldjével, majorannával, tojással, fűszerekkel és a (jól megmosott), megfőzött, kihűlt (!) főtt rizzsel. A zöldpaprikát kicsumázzuk és megmossuk és megtöltjük az ízesített rizses darált hússal. Annyi forró, sós vízben amennyi ellepi kb. 20 perc alatt készre főzzük a töltött paprikákat. Ha kevés a paprika - vagy valaki kevésbé szereti  - lehet sima húsgombócokat is kifőzni a paprikák mellett.

Közben a megpucolt,  paradicsomot világos rántásra öntve, sóval, cukorral ízesítve paradicsommártássá főzzük zellerszárral, levéllel ízesítve. Ha nagyon sűrű lenne, a paprika főzőlevével engedjük fel. Ezután a töltött paprikákat a mártásba helyezzük és máris kínálhatjuk.

Aki csak húsgombócot kér (paprika nélkül) annak pár szem sós burgonyát is kínálhatunk a paradicsomszószhoz.
A maradék töltött paprikát a paradicsomszósszal jó záródó dobozban le is fagyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése