2014. szeptember 17., szerda

Marhapörkölt - bográcsban

Kevés olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd sót, borsot, őrölt pirospaprikát hintünk rá és hozzáadjuk a tisztított, darabolt marhahúst (lábszár, vagy lapocka!). Pár percig átforgatjuk a szaftban a húsokat majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ekkor hozzáadunk 2 (hámozott) apróra darabolt paradicsomot, 1 kicsumázott, feldarabolt zöldpaprikát, ( vagy ezek helyett egy kis adag kész lecsót), 2-3 g. zúzott fokhagymát, (aki szereti 2-3 vékony karika erős paprikát).
Beízesítjük újra sóval, borssal, vegetával, egy kevés őrölt köménymaggal és lassú tűzön puhára főzzük.
Ha az utolsó pár percben 1-1,5 dl testes vörösbort is öntünk hozzá, az íze mennyei lesz.
Tarhonyával, krumplival de kérésre tésztával is kínálhatjuk. Bográcsban készítve a legfinomabb, de természetesen rossz idő esetén a tűzhelyen is elkészíthető.

A pörkölt "jól tűri" a fagyasztást, így a bográcsban maradt adagot bátran rakhatjuk a fagyóba.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése