2014. június 29., vasárnap

Meggydzsem, Cseresznyedzsem vagy lekvár

A meggyet (lehet cseresznyével is vegyesen) alaposan megmossuk, (vízben) kimagvaljuk, majd egy nagy edényben botmixer segítségével - nagyjából - összezúzzuk. Sokkal gusztább ha van pár darabos meggy is benne.
A meggy savasságától és az izésünktől függ mennyi cukrot használunk. Mivel mi szeretjük ha egy meggydzsem savanykás, így kb. 5 kg meggyhez 1 kg (!) cukrot használunk és 1,5 kg-ként 1 db 3 az 1-ben zselírozót. Ha nincs elég zselírozónk, akkor kicsit tovább kell főzni és kész a finom lekvár!!!
Készre főzzük, majd tiszta üvegekbe rakjuk és száraz dunsztban - jól bebugyolálva másnapig hagyjuk kihűlni! Ezután mehet a kamrába!
A meggymagot átmossuk egy mosózsákba tesszük kimossuk és mehet a babzsákba (cseresznyemagot nem szabad így használni, mert mérgező). Ez a ababzsák átmelegítve gyermekeknek hasfájásra, menstruációs fájdalmakra és elalvás segítésére is javasolta/használta az idősebb generáció!


Cseresznye dzsem

 Ugyanúgy készítjük mint a meggydzsemet, csak 3-4 kg-onként 1 felkarikázott citromot is teszünk bele főzéskor és tekintettel arra, hogy a cseresznye nem olyan savas, így kilónként kb 15 dkg cukrot mérünk ki. Minden másban megegyezik az elkészítése a meggydzseméhez. Ha nincs zselírozó akkor itt is tovább főzzük és kész a lekvár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése