2014. június 25., szerda

Gyümölcskrémes


Piskóta: 5 tojás, 5 ek. cukor, 5 ek. víz, 5 ek. liszt, 1 ek. citromlé, 1 cs. sütőpor

A tojássárgákat előbb a cukorral, a vízzel, citromlével, majd liszttel elkevert sütőporral habosra keverjük. Ekkor hozzáadjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot és óvatosan átkeverjük a piskóta masszát.  Vajas, lisztes tepsibe öntjük a masszát és előmelegített sütőben tolva kb. 25-30 perc alatt rózsaszínre sütjük.

Krém: 1 liter tej, 4 tojás, 10 dkg cukor + 1 cs. vaníliás cukor, 15 dkg liszt

7 dl tejet meglangyosítunk. Ekkor hozzácsorgatjuk 4 tojássárgája + 1 cs. vaníliás cukor + 10 dkg cukor + 15 dkg liszt + 3 dl tej simára kevert elegyét.
Közepes tűzön - kézi habverővel  való  - állandó kevergetés mellett (így nem lesz csomós a krém) főzzük és ha a massza besűrűsödött, levesszük a tűzről és hagyjuk a főzött krémet langyosra kihűlni. Ekkor óvatosan (hogy a habot ne törjük nagyon össze), hozzákeverjük 4 tojásfehérje 10 dkg cukorral keményre vert habját. 
A piskótát telerakjuk az éppen aktuális gyümölccsel (málna, eper, barack, szőlő...)  és a tetejére kenjük a lehűlt krémet.
Tetején a krémet díszíthetjük a piskóta - levágott - széleinek reszelékével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése