2014. július 20., vasárnap

Strasbourgi almás pite


Tészta: 1 bögre liszt,  csipet só, 5 dkg vaj, 2 ek. cukor, 1 tojás, néhány csepp vanília- vagy rumaroma

Töltelék: 3-4 savanykás alma, 1/2 bögre cukor, 1 tk. őrölt fahéj, 3 tojássárgája, 2 dl tejszín

A lisztet a vajjal, csipet sóval, elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, tojást és az aromát, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk a pite tésztát. Folpackba csavarjuk és kb. 1 órát hűtőben pihentetjük.

Ezalatt az almákat pucoljuk meg, negyedeljük majd vékony cikkekre szeleteljük fel.

A tésztát nyújtsuk ki és egy kb. 20 cm-es pitetálba vagy tepsibe igazítsuk bele. A tetejére rakjuk rá az almacikkeket tetszés szerint elrendezve. Tetejére a cukor felét rászórjuk, meghintjük fahéjjal és kb. 30 percre betoljuk az előmelegített sütőbe.
Ezalatt kikeverjük a maradék cukrot 3 tojássárgájával és a tejszínnel.
Ezt öntjük rá az almákra és további 15-20 percre visszatoljuk a sütőbe, míg a krém megszilárdul.
Hidegen, melegen egyaránt finom csemege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése