2014. április 1., kedd

Ruszli

Kistestű halakból érdemes készíteni a ruszlit. A halakat megtisztítjuk, fejüket, gerincüket eltávolítjuk. Az uszonyokat ill. a farkakat meghagyjuk. A kívül, belül besózott haldarabokat tisztára mosott üvegekbe vagy jól záródó műanyag edénybe tesszük és a hűtő alsó részébe helyezzük. Kb. 4-5 naponként átforgatjuk, ha szükséges újra sózzuk.
2 hét múlva gyengén leöblítjük a sót és a halakat lehetőleg csavaros üvegekbe rakjuk a következő módon:
az üveg aljára egy sor vékony karikára vágott sárgarépa, majd egy réteg enyhén sózott, vékonyra                vöröshagyma karika kerül. Babérlevél, néhány szemes bors, koriander- és.mustármag.
Majd az üvegbe hosszúkásan eligazgatjuk a halszeleteket.
Az üveg tetejére hasonló réteget rakunk, mint alulra.
Sós, enyhén cukros, ecetes levet készítünk, melyet felforralunk, felöntjük vele az üvegeket, lecsavarozzuk és száraz dunsztba tesszük, ahol másnapig hagyjuk kihűlni. Ezután visszatesszük a hűtő aljába.
2-3 hét után fogyasztható pikáns csemege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése