2014. március 5., szerda

Töltött tök 2 formában

Töltött tök mexikói keverékkel

Hozzávalók: 3 zsenge cukkini, só,  1 fej lila hagyma, 15 dkg sonka (v sonkás felvágott), 1 ü darabolt paradicsomkonzerv, 10 dkg rizs, 10 dkg mexikói zöldségkeverék, bors, só, sajt, friss petrezselyemzöldje

A rizst a mexikói zöldségkeverékkel, só bors kíséretében megfőzzük. Az apróra vágott lila hagymát a felkockázott sonkával átpirítjuk, majd a darabolt paradicsommal felfőzzük.
A 2 fajta tölteléket összekeverjük, fűszerezzük és megtöltjük vele a megpucolt, félbevágott, belsejéből kikapart cukkini hajócskákba.

 
Tetejére reszelt sajtot és petrezselyemzöldet szórunk. Előmelegített sütőben 1/2 óráig fólia alatt pároljuk, majd fólia nélkül még addig hagyjuk hogy a sajt rápiruljon a cukkinire.
Bármilyen tejfölös mártogatóssal (tejföl+ snidling v lila hagyma, v kapor...), de magában is finom, könnyű nyári ebéd.

Töltött tök kapormártással

Hozzávalók: 4 zsenge tök (cukkini), só, 1 ek. ecet, 1 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg darált sertéshús, bors, só, 2-3 g. fokhagyma, 5 dkg rizs, 1 tojás, kevés tejföl, 1 dl húslé (vagy víz + házi  vegeta)

A meghámozott félbe vágott tökök magházát kikaparjuk.
Enyhén sós, ecetes vízben 10 percig főzzük majd a tököket kiemeljük és a főzőlevet félretesszük. Ha igazi zsenge tököt kapunk, akkor az előfőzésükre nincs szükség! Az olajon megfonnyasztott  vöröshagymára rádobjuk a darált húst, sóval, borssal, zúzott fokhagymát és kevergetve addig abáljuk, míg "elfővi a levét". Enyhén sós vízben megfőzzük a rizst, leszűrjük és a darált húshoz keverjük. Ha az egész langyosra hűlt, hozzáadjuk a tojást.
Tovább ízesítjük kaporral, majorannával, házi vegetával.
Ezzel a masszával megtöltjük a tökök belsejét. Tűzálló tálba tesszük, kevéske tejfölt teszünk a tetejére (meghinthetjük egy kevés reszelt sajttal is), aláöntjük a kb. 1 dl húslét és előmelegített sütőben 25-30 percig pároljuk. Kaporszósszal vagy krumplipürével kínáljuk. Van aki a tökök tetejére reszelt sajtot hint.

Kapormártás: 1 csomó kapor, 3 dkg vaj, 1 ek. liszt, 2-3 dl tejföl, cukor, ecet vagy citrom
A vajból és lisztből világos rántást készítünk, majd belekeverjük a finomra vágott kaprot.

Pár pillanatig pároljuk, majd felöntjük a tök főzőlevével (ne legyen túl híg!), sózzuk, cukrozzuk, savanyítjuk, 5 percig főzzük és végül belekeverjük a tejfölt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése