2014. március 5., szerda

Mindent bele bográcsos


Hozzávalók (kb. 8 főre): 25 dkg marhalábszár, 25 dkg sertés lapocka, 4 kicsontozott csirke felső comb, 25 dkg füstölt pulykacomb, 10 dkg füstölt szalonna, 3 ek olaj, 2 fej vöröshagyma, 1 ek. pirospaprika, só, 2-3 zsenge sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba, 2-2 zöldpaprika és paradicsom, 1,5 kg burgonya, 25 dkg savanyú káposzta, bors, csípős paprikakrém, 25 dkg borsó (akár fagyasztott), 1 cs. petrezselyem zöldje, 3 g. fokhagyma, 4 dl tejföl, pár ek. száraz fehérbor

A húsokat külön-külön 2 cm-es, a szalonnát apró kockákra vágjuk. A szalonnát a bográcsba szórjuk, olajjal meglocsoljuk és zsírjára pirítjuk. A finomra vágott vöröshagymát és a marhahúst hozzáadjuk és megpirítjuk. Pirospaprikával meghintjük, enyhén sózzuk, lefedve kis tűz fölött félpuhára főzzük. Közben - ha kell - egy kevés vizet is öntünk még rá, de fontos, hogy a végén zsírjára kell pirítani. A sertéshúst hozzáadjuk és kb. 1/2 órán át együtt pároljuk a marhával, de a végére azt is (most már együtt) zsírjára pirítjuk. A csirkecombot és a füstölt húst belekeverjük. Az összes zöldséget - kivéve a borsót! -, a felkockázott burgonyát és a savanyú káposztát is hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Borssal, paprikakrémmel ízesítjük. Amikor forr, hozzáadjuk a borsót, a felaprított petrezselyem zöldjét, a zúzott fokhagymát és készre főzzük. Ekkor tejföllel és a borral újraforraljuk.
Lakásban a tűzhelyen is elkészíthető, de az igazi bográcsban  készül.
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése