2014. március 5., szerda

Fasírt


Hozzávalók: 1/2 kg darált hús (dagadó vagy comb), 1 fej vöröshagyma, 1 szelet kenyér, 2-3 g. fokhagyma, 1 tojás, pirospaprika, só, bors, vegeta, majoranna

A vékonyra szelt vöröshagymát kis olajon megabáljuk és hozzáadjuk a húshoz. A kenyeret vízzel leöblítjük, jól kinyomkodjuk és belemorzsoljuk, ezután jöhet bele a fokhagyma zúzalék,  tojás, pirospaprika, só, bors, vegeta. Az egészet nagyon alaposan begyúrjuk és hűtőben min. 1 órát (akár egy éjszakát) hagyjuk az ízeket összeérni.
Ekkor közepes nagyságú fasírtokat (golyókat, roládokat vagy hagyományos fasírtokat) formálunk melyeket zsemlemorzsában meghempergetünk. 
Forró zsiradékban, közepes lángon - előbb fedő alatt - lassan pirosra sütjük.

II. Elkészíthetjük a fasírtot "diétásabb" módon is sütőben.
A hozzávalókat a szokott - előbb leírt - módon összeállítjuk.  A fasírtjainkat olajjal kikent szilikonos sütőpapírra helyezzük. Tetejüket kevés olajjal lefújjuk vagy lekenjük.
  A fasírtok közé öntünk kb. 1 dl vizet és lefóliázzuk. Előmelegített sütőben 20 percig fólia alatt, majd fólia nélkül még 20 percet sütjük, miközben legalább 1x megforgatjuk a fasírtokat.

A begyúrt és megformázott fasírtokat le is fagyaszthatjuk későbbi felhasználás céljából. Lehet fasírt roládokat, fasírt pogácsákat vagy golyókat is formázni ízlés szerint.

                                        
Természetesen egybesült fasírozottat is készíthetünk. Ilyenkor a begyúrt fasírt masszát (amit temészetesen kedvünk szerint reszelt, sózott és jól kinyomkodott cukkinivel és egyéb mással is feldobhatunk) egy sütőpapírral bélelt őzgerincformába nyomkodjuk és előmelegített sütőben kb 1 és1/2 óráig sütjük majd kiborítva a formából egy - szintén sütőpapírral bélelt - tepsire fordítva a tetejét is kb 20 perc alatt űtsütjük. Ha kicsit kihűlt szeletelve kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése