Tészta: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, 3 ek cukor, 4 dkg élesztő, 1 mk. só, 2 ek. étolaj
Kenéshez: 1 tojás
1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a sós, cukros liszthez. Felöntjük a többi langyos tejjel és dagasztás közben 2 ek étolajat is beleadagolunk. Kb. 1 órán át langyos helyen kelesztjük a tésztát.
Ezalatt a darált mákot a cukorral pár evőkanál tejben "megfuttatunk".
A kelt tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük egy kevés olvasztott vajjal. Rákenjük a mákos tölteléket s megszórjuk a reszelt citromhéjjal és feltekerjük, mint a bejglit.
Vajas lisztes kerek formába szabályos körbe igazgatjuk úgy hogy a két végét összedolgozzuk.
Ekkor éles késsel körbe-körbe félig bevágjuk a kalácsot és a szeleteket kifordítjuk a tepsin.
Amikor eligazgattuk a "virágokat" még kb. 20 percig pihentetjük a tésztát, majd 1 tojással a tetejét lekenjük.
Ekkor előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt világosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése