2014. február 23., vasárnap

Főtt rizs - Rizibizi

Hozzávalók: 1 pohár rizs (kb 3 dl), kevés olaj (vagy zsiradék), 2 pohár víz (kb 6 dl), só, vegeta,  zöldség zöldje, zeller zöldje

A zsiradékot egy edényben felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a jól megmosott rizst és kevergetve kb. 2-3 perc alatt üvegesre "pirítjuk". 
Ekkor felöntjük dupla adag vízzel vagy maradék húslével és kevergetve - só, vegeta, zöldség és/vagy zeller zöldje ízesítéssel -, fedő alatt addig főzzük, míg egy kicsit ragacsosnak, vízben kicsit tocsogósnak látjuk.
Ekkor elzárjuk a gázt és fedő alatt min. 10 percig pihentetjük, hogy a maradék vizet fel tudja szívni a rizs.
Kínálás előtt fakanállal jól elkeverjük, hogy pergős legyen a rizsköret.
Természetesen a rizst gazdagíthatjuk borsóval és répával így finom rizibizit kapunk.
Tehetünk bele kukoricát is akkor mexikói jellegű lesz a köretünk. Ha van 1 szál répánk belereszelhetjük mielőtt vízzel felöntjük a rizst. 1-2 ek abált spenóttal meg is színezhetjük a rizst.

Ha túl korán zárjuk el a gázt a rizs alatt, nem fog puhára főni, ha túl későn zárjuk el a gázt a rizs alatt, ki fog száradni. Az időzítés ezért igen fontos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése