2014. február 27., csütörtök

Alkoholos italok, likőrök, koktélok házilag

Forralt bor: 1 rész jó minőségű száraz vörösbor, 2 rész víz, cukor, fahéj, szegfűszeg (aki szereti tehet még bele reszelt gyömbért, vanília aromát ...)
Az egészet felfőzzük és forrón kínáljuk. Aki szereti a pohár aljára citrom és/ vagy narancs karikákat tehet és arra öntheti a forralt bort.

Baileys: 1 ek Nesquik kakaópor, 1 ek cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tubus sűrített tej, 3,3 dl habtejszín, 2 dl rum

Az egészet alaposan összerázzuk s min. 1/2 napig hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket.


Camicaze koktél: 5 cl vodka, 5 cl Amaretto, 5 cl Baileys + sok jég


Martini: 1 kg rizs, 1,5 kg cukor, 1 cs (25 dkg) mazsola, 5 db szegfűszeg, 1 citrom felkarikázva, 1 egész fahéj, 3 dkg élesztő

Az összes hozzávalót belerakjuk egy 5 literes befőttesüvegbe (hogy tudjuk majd kavargatni). A tetejét egy kistányérral lefedjük és szoba hőmérsékleten tároljuk.
1 hétig mindennap megkavarjuk, majd 2 hétig pihentetjük. Ezután leszűrjük és 3 hétig ismét pihentetjük. Végül utoljára újra leszűrjük, literes üvegekbe töltjük és elrakjuk a kamrába. 3 liter Martini lesz belőle, ami sokáig eláll.

Tojáslikőr: 5 dl 3,5 %-os tej, 2,50 dl habtejszín (30-32%-os), 2 db vaníliarúd (belseje és héja), 10 dkg porcukor, 5 db tojássárgája, 2,5 dl fehér rum, 15 dkg porcukor

A tejet és a tejszínt a félbevágott vaníliarúddal, és a hozzávalók között szereplő első, kisebb mennyiségű porcukorral felforraljuk, majd félretesszük. A tojások sárgáját kikeverjük a másik adag porcukorral. Ezután a forró tejet vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgához keverjük. Azért kell vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, hogy ne legyen rántotta a tojássárgákból. Viszont a forró tejjel pasztörizálhatjuk a tojás, így biztonságos lesz a fogyasztása. Pár percig hagyjuk hűlni, majd öntsük hozzá a fehér rumot (esetleg vodkát). Töltsük üvegekbe a vanília rudakkal együtt. 1 hét után érnek össze igazán az ízek, de 24 h után már kóstolható. 
Csokilikőr: 20 dkg (min. 55 %-os) étcsokoládé, 20 dkg cukor, 2 ek cukrozatlan holland kakaópor, 4 dl habtejszín, 1,5-2 dl víz, 4,5 dl fehér rum (esetleg vodka)  
A tejszínt a vízzel, cukorral, a kakaóporral egy lábasba öntjük és elkezdjük melegíteni. Amikor forró, beletördeljük a csokoládét és lassú tűzön addig kevergetjük, amíg szép sima nem lesz. Ekkor félrehúzzuk és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, keverjük hozzá a rumot (vodkát), majd töltsük csinos üvegcsébe az italt és jól lehűtve kínáljuk.
Kinder likőr: 16 db kinder szelet, 3 dl tej, 2 dl tejszín, 8 dkg cukor, 2,5 dl vodka
 A tejet a tejszínnel egy lábasba öntjük, majd beletördeljük a kinder csokikat, hozzáadjuk a cukrot és addig melegítjük míg a csokoládé felolvad (nem szabad felforralni!)Ha kihűlt, keverjük hozzá a vodkát, majd töltsük csinos üvegcsébe az italt és jól lehűtve kínáljuk.
After Eight likőr: 1 dl tiszta szeszbe (vagy vodkába) beáztatunk egy jó marék mentát kb 1 hétre és hűtőben hagyjuk összeérni. 2 dl tejszínben + 1 dl vízben 1 tábla étcsokit és 4 ek cukrot gőz felett megolvasztunk. Mikor méz kéz melegre hűlt egy csinos üvegbe öntjük, majd a mentát leszűrjük és a fennmaradó mentolos szeszt (vagy vodkát) hozzáöntjük a tejszínes krémhez és az egészet jól összerázzuk, majd hűtőben min 1 napot hagyjuk pihenni. Időnként érdemes újra felrázni. Kínálás alkalmával feltétlenül szükséges az összerázni a likőrt.
Toffifee likőr: 1 doboz (15 db) Toffifee, 2 dl tej, 1 tojás, 2 dl habtejszín, 2 dl vodka
A Toffifieeket kb 1/2 órára fagyasztóba tesszük, hogy kemények legyenek, majd aprítógépben ledaráljuk. Egy lábasba beleöntjük a tejet, a habtejszínt, a felvert tojást és a darált csokit, majd az egészet állandó kevergetés mellett összeforraljuk. Amikor teljesen kihűlt botmixerrel kicsit mixeljük, majd leszűrjük és hozzákeverjük a vodkát és tiszta üvegekbe öntjük. Hűtőben tároljuk, így kb 2-3 hétig eláll. Fogyasztás előtt rázzuk fel.

Nutella likőr: 1 ek instant kávé forró vízben feloldva, 2 db vanília rúd kikapart belseje, 40 dkg Nutella, 25 dkg porcukor, 4 dl tejszín, 7 cl (min 40%-os) rum
Raffaello kókuszlikőr (kb 1 literhez) : 7,5 dl tej, 1/2 vaníliás rúd, 25 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor,  10 dkg kókuszreszelék, 2 dl rum 
A tejet főzzük fel a vaníliarúddal, ill annak kikapart belsejével, a kétféle cukorral és a kókuszreszelékkel. Mikor felfőtt vegyük ki a vaníliarudat és tumixoljuk össze. Ha kihűlt öntsük hozzá a rumot, rázzuk össze az egészet. Öntsük át az egészet egy szép üvegbe és min 1 napot hagyjuk hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Jól lehűtve kínálhatjuk. 

Cosmopolitan koktél
Hozzávalók: 4 cl citromos vodka (vagy vodka+pici citromlé), 1,5 cl Cointrau (vagy más pl Bols Amsterdam 1575 narancslikőr a Sparból), 4 cl áfonya lé, 1,5 cl lime lé, 2 marék jégkocka
A lehűtött hozzávalókat egy shakerben jól összerázzuk, majd egy szűrőn keresztül a lehűtött koktélos pohárba öntjük  A pohár szélét egy lime szelettel vagy a lime héjának vékonyra vágott héjával díszíthetjük.

Cuba Libre 
Hozzávalók: 4 cl portorico rum (eredetileg fehér rum), 2 dl cola, 1 dl lime lé
Long drink poharakba, tört jégre öntjük a rumot, majd felöntjük az egészet kólával. Az itel tetejére ráfacsarjuk a lime levét, végül a lime cikkeket is beledobjuk. 

Pina Colada 
Hozzávalók: 4 cl fehér rum, 2 cl kókuszlikőr, 2 cl tejszín, 1 dl ananászlé, jégkocka 
Koktélos pohárba öntjük a rumot (eredetileg fehér rum, de szerintem azzal nem olyan finom), hozzáöntjük a kókuszlikőrt és az ananászlét. Tört jéggel feltöltjük a poharat és az egészet egy hosszú koktélos kanállal felkeverjük, majd belecsorgatjuk a tejszínt. A pohár szélét ananász szeletkével díszítjük és szívószálat kínálunk mellé. 
Mojito 
Hozzávalók 2 pohárhoz : 1 lime és 1 citrom, 10-10 mentalevél, cukorszirup, 2x 4 cl fehér rum, jégkocka (lehet zúzott is), szóda (vagy szénsavas ásványvíz) 
A lime-ot és a citromot gerezdekre vágjuk és magas (long drink) pohárba dobjuk a mentalevelekkel együtt. Hozzáadunk 2-2 ek cukorszirupot ( a cukrot felfőzzük 1:1 arányban vízzel és hagyjuk kihűlni... ha kicsit ragacsok akkor jó). Az egészet törőfával (muddlerrel) jól összenyomkodjuk, összezúzzuk, hogy az ízek mit a citrom, lime és menta előjöjjenek. Ekkor hozzáadjuk a jeget és kis szódával vagy szénsavas ásványvízzel felengedjük. Elkeverjük, szívószálat teszünk a pohárba és máris fogyaszthatjuk kiváló nyári koktélunkat. 
Royal mohito
Hozzávalók: 0,5 dl fehér rum, 0,25 dl lime lé, 0,15 juhar szirup, 1 csokor menta, pezsgő
A fehér rumhoz hozzáadjuk a kinyomkodott  lime- levét,
 mentalevelekkel együtt. Hozzáadunk a juhar szirupot és egy csokor mentalevelet, majd egy kis marék jeget adunk hozzá és az egészet jól elkeverjük, hogy lehűtsük az italt. A koktélt egy szűrőn keresztül lehűtött poharakba töltjük és kedvenc pezsgőnkkel felöntve kínáljuk. Pár mentalevél díszítésként mehet a poharakba is.
Előre is elkészíthetjük, ha  jég nélkül összekeverjük az italt és hűtőbe tesszük. Másnap csak leszűrjük és mehet bele a pezsgő. Így még jobban összeérnek az ízek.






Bellini vagy Rossini olasz koktél
Hozzávalók: gyümölcsvelő (barack eper vagy körte) , prosecco vagy pezsgő
A választott gyümölcsöt lefagyasztjuk a vendégek érkezésekor leturmixolva a pohár aljába tesszük a gyümölcsvelőt és felöntjük jégbe hűtött pezsgővel, majd az egészet óvatosan felkeverjük.


Blody Mary koktél
Hozzávalók 1 pohárhoz: 4,5 cl vodka, 9 cl paradicsomlé, só, bors, 1,5 cl citromlé, 1 kk. Worcestershire-szósz, 1 kk. Tabasco szósz, zellerszár
A jégkockákat egy shakerbe öntjük, hozzáadjuk a paradicsomlét, vodkát, citromlét és a szószokat, majd az egészet jól összerázzuk. Hozzáadjuk a sót, borsot újra rázzuk össze és egy szűrőn át öntsük a szószt a lehűtött koktélos pohárba. Zellerszárat helyezünk a pohárba átdobhatunk pár jégkockát is, így kínáljuk a francia koktélt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése