2014. január 31., péntek

Török Dolma

Hozzávalók: kb. 20-30 zsenge tölteni való közepes szőlőlevél, 2 pohár rizs, 2 hagyma, 2-3 db paradicsom, 1 citrom leve, mentalevél, kapor, olívaolaj, a sütéshez

A hagymát nagyon apróra vágjuk. Fél deci olajat hevítünk egy serpenyőben, hozzátesszük a (jól megmosott) rizst, üvegesre pirítjuk, rádobjuk a hagymát, kicsit kevergetjük, majd 2 dl forró vízzel felöntjük és hozzáadjuk az apróra vágott zöld fűszereket, sózzuk, borsozzuk, pár levél mentalevél, kapor majd hozzáadjuk a leturmixolt paradicsomot. Lefedve 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A zsenge, lehetőleg apró szőlőleveleket megmossuk és leforrázzuk (ha csak öregebb leveleink vannak, akkor sós vízben megabáljuk), hogy könnyebben tölthetőek legyenek. A vastagabb ereket óvatosan kivágjuk hogy a tekerésben majd ne akadályozzon. Mindegyik szőlőlevélbe tegyünk a rizses keverékből. A lábasunk alját nagyobb vagy sérült szólólevelekkel kibéleljük. A rizzsel töltött, felgöngyölt  tekercseket rakjuk szorosan egymás mellé egy lábosba, akár egy töltött káposztánál. A citromlével és a maradék olajjal meglocsoljuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi. Egy tányérral leborítjuk, hogy ne jöjjenek fel a tekercsek és 30-40 percig, fedő alatt, lassú tűzön főzzük és a főző edényben hagyjuk kihűlni.
Önállóan vagy joghurtos szósszal vagy tzatzikivel kínáljuk a török konyha remekét, mely kissé hasonlatos a mi töltött káposztánkhoz csak ez egy paradicsomos, húsmentes változat.

Joghurtos szósz: 50 dkg görög joghurt, 1 ek olívaolaj, 1/2 cs apróra vágott kapor, 4-5 apróra vágott menta levél, só, bors jól kikeverve
Hidegen és melegen is tálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése