2014. január 19., vasárnap

Sztrapacska

Hozzávalók: kb. 9 szem krumpli (1,5 kg), 3 tojás, 5 ek. olaj,  1 ek. só, kb. 70 dkg liszt, 50-60 dkg túró (egy része juhtúró is lehet), 15 dkg füstölt szalonna, 5 dl tejföl

A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. 
Majd az egészet egy jénai tálba vagy tepsibe öntjük.
A krumplit meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a tojással, olajjal, kevés sóval és annyi liszttel, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjunk. Forró sós vízbe szaggatjuk, mint a nokedlit.

Mikor a nokedlik feljönnek a víz színére (kb. 5 perc) rászedjük őket a szalonnára, szalonnazsírra a jénaiba. A tetejét meghintjük túróval még egyszer átforgatjuk, majd sütőbe tesszük kb. 20 percre. Tálaláskor tejföllel gazdagon meglocsoljuk.
    
                                                 
                                    
Aki nem szereti a szalonnás változatot, az a lecsöpögtetett nokedliket egy olvasztott vajas lábasba teheti átkeveri és már kínálhatja is, szintén tejföllel locsolva. Még melegen tálaljuk a szlovákok nemzeti eledelét. Hidegen is mennyei eledel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése