Hozzávalók: kb. 9 szem krumpli (1,5
kg), 3 tojás, 5 ek. olaj, 1 ek. só, kb.
70 dkg liszt, 50-60 dkg túró (egy része juhtúró is lehet), 15 dkg füstölt szalonna,
5 dl tejföl
A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük.
Majd az egészet egy jénai tálba vagy tepsibe öntjük.
Majd az egészet egy jénai tálba vagy tepsibe öntjük.
A krumplit meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a
tojással, olajjal, kevés sóval és annyi liszttel, hogy galuska sűrűségű tésztát
kapjunk. Forró sós vízbe szaggatjuk, mint a nokedlit.
Mikor a nokedlik feljönnek a víz színére (kb. 5 perc)
rászedjük őket a szalonnára, szalonnazsírra a jénaiba. A tetejét meghintjük túróval még egyszer átforgatjuk, majd sütőbe tesszük kb. 20
percre. Tálaláskor tejföllel gazdagon meglocsoljuk.
Aki nem szereti a szalonnás változatot, az a lecsöpögtetett nokedliket egy olvasztott vajas lábasba teheti átkeveri és már kínálhatja is, szintén tejföllel locsolva. Még melegen tálaljuk a szlovákok nemzeti eledelét. Hidegen is mennyei eledel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése