2014. január 19., vasárnap

Püspökkenyér, gyümölcskenyér


Hozzávalók15 dkg cukor, 4 tojás, 15 dkg liszt, ½ cs. vaníliás cukor, ½ cs. sütőpor, 1 kk őrölt szegfűszeg, 1 kk fahéj, kevés reszelt gyömbér, durvára tört dió, aszalt/kandírozott gyümölcsök (sárgabarack, vörös áfonya, ananász...), színes gumicukor, apróra tört étcsokoládé darabkák, mazsola…

Az összevágott kandírozott ill asztalt gyümölcsöket célszerű előző este, de min. 1 órára rumba (vagy 100%-os narancslébe) áztatni. A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük, majd apródonként beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Ezt követően a 4 tojás fehérjét a vaníliás cukor segítségével kemény habbá verjük és ezt is beledolgozzuk a tésztába. Mikor kész, hozzáadjuk az őrölt szegfűszeget és fahéjat, a - lecsöpögtetett - apróra vágott aszalt ill kandírozott gyümölcsöket, diót, étcsoki darabkákat, gumicukrot, a mazsolát..., majd vajas lisztes őzgerinc formába öntjük a masszát, aminek az alját az asztalhoz ütögetjük hogy a levegőbuborékok eltűnjenek a gyümölcskenyérből. 
Előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt világosra sütjük a gyümölcskenyeret. Vékony szeletekre vágva kínáljuk.
Akinek úgy jobban tetszik, a tetejét bevonhatja fehér mázzal. Amikor a püspökkenyér / gyümölcskenyér már teljesen kihűlt, 1/2 narancs levét porcukorral folyósra keverjük. Ezzel a mázzal bevonjuk a sütemény tetejét, ami kb. 20-30 perc alatt megköt rajta.
Lezárható dobozban vagy folpackba csavarás után fagyasztóban is  sokáig eláll!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése