2019. június 20., csütörtök

Hagyományos és modern tojásfestés

A nyers tojást óvatosan nylon harisnyába bújtatjuk és elé egy bürök (répa, zöldség, menta levél, citromfű levél vagy egyéb más ehető növény) levelét szépen szabályosra kisimítva odahelyezzük. Minél cifrább a levél, annál szebb lesz a tojáson a levéllenyomat. 
Ekkor a harisnyát szorosan elkötjük, hogy a levél ne tudjon elmozdulni. Jöhet a következő tojás, mely elé helyezhetünk ugyanolyan vagy másik fajta levelet is. 

Mikor a harisnyát „megtöltöttük” a tojásokat egy vöröshagyma héjával jól kibélelt főzőedénybe tesszük. Tetejét szintén hagymalevéllel befedjük, felöntjük hideg vízzel és minden 1/2 liter vízhez kb 4 ek ecetet adunk (ez segít kioldani a színező anyagokat, ill. megtapadni a színeknek a tojáshéjon) és kb. 30 percig főzzük a tojásokat.
              
Főzés után pár órát, akár egy egész éjszakát hagyjuk a tojásokat ázni. Kivéve a főzőléből és a harisnyából, enyhén étolajos ronggyal áttöröljük őket, így szép fényesek lesznek.
                                                     

A színes tojásokat természetes színezékei:
Alap: 1/2 liter vízhez adjunk 4 ek ecet + természetes színező --> 20-30 percig főzni és végül beletenni a főtt  tojásokat. Mindig szoba hőmérsékletű tojást fessünk hogy ne repedjen meg a héjuk! Festés után mindig étolajos vagy zsíros ronggyal kell átkenni őket.

zöld tojáshoz                     - spenót, petrezselyemlevél, citromfű, csalánlevél
sárga tojáshoz                    - kurkuma
narancssárga tojáshoz       - 8-10 ek őrölt pirospaprika
lila tojáshoz                       - friss céklalé vagy savanyúságnak eltett cékla leve
rózsaszín tojáshoz             - csipkebogyó tea, gránátalma leve
barna tojáshoz                  - vöröshagyma vagy lilahagyma héja

Modern tojásfestés

Tojásfehérítés amennyiben szükséges: 3/4 rész víz, 1/4 rész ecetben a tojásokat megfőzzük a szokott módon. Ilyenkor látható a barna hab. Mikor elkészült friss hideg vízbe tesszük kihűlni és fémdörzsivel óvatosan (!) ledörzsöljük a maradék barna színt. Nagyon vigyázni kell a dörzsölésnél, mert az ecettől a tojás héja elvékonyodik és nagyon törékennyé válik.

Rizzsel festés: a főtt tojásokat picit hagyjuk hűlni aztán több zacskóba teszünk rizst és mindegyik zacskóba a rizshez más-más ételszinezéket keverünk. a tojásokat beleforgatjuk, majd hagyjuk  megszáradni és mehet a következő (más színű) zacskóba. Amikor kész egy étolajas ronggyal átkenjük őket hogy fényesek legyenek.

Krepp papírral festés: összevágott különböző színű krepp papírokat egy-egy kis tálkába teszünk és felöntjük forró vízzel majd belehelyezzük a főtt tojásokat. Mikor elérték e kívánt színt egy szűrővel kivesszük, hagyjuk megszáradni. Amikor kész egy étolajas ronggyal átkenjük őket hogy fényesek legyenek.

Konyhai papírtörlővel festés: a főtt tojásokat konyhai szorosan papírtörlőbe tekerjük, majd szabálytalan módon ételszinezéket csöpögtetünk rá és megspriccoljuk vízzel, majd hagyjuk kb 4-5 órán át száradni. Ítt máráványmintát érhetünk el ha jó gyűrötten igazítjuk a papírtörlőt a tojásra.Amikor kész egy étolajas ronggyal átkenjük őket hogy fényesek legyenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése