2014. január 25., szombat

Sárgabarack lekvár

A megpucolt, érett, hibátlan apróra vágott sárgabarackot egy nagy edénybe tesszük és kézi mixerrel pépesítjük.
Lángelosztót teszünk a tűzhelyre és a barackpépet lassú tűzön először ritkábban később végig kavargatva addig főzzük míg besűrűsödik és elkezd "köpködni". Pár csepp citromlét belecsepegtethetünk, így nem barnul meg a lekvárunk.Az aljára vigyázzunk ne kapja oda, mert keserű lesz e lekvárunk. Tányérkára csöppentve mikor látjuk, hogy jó sűrű és már "húz" elzárhatjuk a gázt alatta. 
Merőkanál segítségével tiszta mosott üvegekbe szedjük és azonnal rácsavarjuk a kupakot. Pár pillanatra fejre fordítjuk a lekvárokat, majd azonnal egy nagy edénybe állítjuk szorosan. Az edényt jól bebugyoláljuk nagymama takarójával és min. másnapig ebben a száraz dunsztban hagyjuk a lekvárokat teljesen kihűlni. Ekkor mehet a kamrába. Nem szükséges cukor, nem szükséges tartósítószer sem. 
Csak az a fontos, hogy hibátlan legyen a gyümölcs.
Amikor kicsit kevesebb barack érik akkor megpótolhatjuk egy kis gyalult főzőtökkel is. Arányai tekintve 4:1 megfelelő. 4 kg sárgabarackhoz 1 kg kinyomkodott gyalult főzőtököt hozzá lehet keverni s együtt készíteni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése