2025. január 19., vasárnap

Babos rizs avagy a kubai Arroz congris

Hozzávalók: 1,5 dl fekete vagy vörösbab, 1 ek zsír, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 babérlevél, 2 szelet californiai paprika, 2 szelet zöldpaprika, 3-4 g fokhagyma,  3 dl rizs, só, bors, csipet római kömény, csipet koriander

Az előző nap beáztatott babot leöblítjük és feltesszük egy kevés vízben főni. Olvasztott zsíron az apróra vágott vöröshagymát a szintén apróra vágott paprikákkal só, bors, babérlevél, kömény és koriander kíséretében lepirítjuk. Ezután rádobjuk a megmosott rizst azt is lepirítjuk és utána a a rizshez mérten dupla adag mennyiségű folyadékkal, a bab főzővizével (vagy vízzel) felöntjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagyma gerezdeket és lefedve lassú tűzön feltesszük főni.

Az utolsó pár percben hozzákeverjük a főtt babot is.  Igazi szentségtörés, de ha nagyon sietősen kell elkészülnünk, babkonzervet is keverhetünk a rizshez, bár ez már nem nevezhető az eredeti recept szerint elkészített kubai Arroz congris körethez. Ezt a szaftos babos rizst bármilyen sülthús, rántott hús, lesütött oldalas mellé kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése