2024. szeptember 13., péntek

Mákos szilvatorta

Tortához: 11 dkg vaj, 9 dkg cukor, 2 tojás, 1,3 dl tej, 6 dkg darált mák,  15 dkg liszt, csipet só, 1/2 cs sütőpor, 1 tk vaníliás cukor, 

Mousse réteghez: 70 dkg szilva, 10 dkg cukor, 1 dl víz, 3 dl hideg tejszín, 1 mk őrölt fahéj, 1 mk őrölt szegfűszeg, 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 citrom leve, 

Tetejére: 2,4 dkg zselatin por, 1/2 dl víz

A mákot a liszttel, sütőporral, sóval, vaníliás cukorral elkeverjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat és a tejet is és az egészet habosra keverjük és hozzádolgozzuk a mákos masszát. Egy 22 cm-es átmérőjű, szilikonos sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük a mákos maszát, a tortaformát kicsit odaütögetjük a konyhapulthoz, hogy megfelelően tömörödjön a massza. 180 C-ra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük. 
A negyedelt szilvákat a cukorral, 1 dl vízzel kb 10 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, botmixerrel összezúzzuk, lepasszírozzuk és langyosra hűtjük. A keményre vert hideg tejszínbe belekeverjük a fűszereket és a citromlét is.
1/2 dl vízbe beáztatjuk a zselatin port, mikor megszívta magát mikróban langyosra melegítjük, majd óvatosan a tejszínes masszához forgatjuk óvatosan. A kihűlt piskótát kivesszük a tortaformából és vax papírral vagy sütőpapírral a tortaforma oldalál körbebéleljük úgy, hogy az a tortaforma pereméig érjen.

Visszatesszük a mákos tésztát és a mousse réteget a tetején simára eldolgozzuk és hűtőben 1 éjszakán át pihentetjük (de min. 5 órán át). Másnap levesszük a tortakarimát és az oldalsó bélést is a tetejét meghinthetjük egy kevés mákkal és körbedíszíthetjük szilvacikkekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése