2023. október 6., péntek

Muravidéki gibanica

Hozzávalók: 14 db réteslap, 40 dkg mák, 50 dkg dió, 50 dkg túró, 1 kg alma, 40 dkg cukor,  1-1 ek őrölt fahéj és szegfűszeg, 4 cs vaníliás cukor, 4 citrom leve, 10 dkg tejföl, 3 tojás, 20 dkg vaj

A darált mákot 15 dkg cukorral és 1 cs vaníliás cukorral, 1 citrom levével és reszelt héjával elkeverjük. A darált diót 15 dkg cukorral és 1 cs vaníliás cukorral , 1 citrom levével és reszelt héjával elkeverjük. A túrót 5 dkg cukorral, 3 ek tejföllel, 3 tojás sárgájával, 1 citrom levével és reszelt héjával elkeverjük.  Majd a tojás fehérjék keményre vert habjával fellazítjuk. Az almát lereszeljük. A réteslapok méretével megegyező méretű tepsit kevés olvasztott vajjal kikenünk, 2 réteslapot belehelyezünk és a 2 lap közé is csorgatunk olvasztott vajat. A mákos töltelék felét eligazgatjuk rajta, majd 2 réteslapot ráhelyezünk és a 2 lap közé is csorgatunk olvasztott vajat. Erre kerül a túrótöltelék fele, melyet 2 réteslappal befedünk, a 2 lap közé is csorgatva olvasztott vajat. Ennek a tetejére kerül a diótöltelék fele és a szokott módon a 2 réteslap. Itt következik a reszelt alma fele, melyet előbb kézzel jól kinyomkodunk, tetejét 2,5 dkg cukorral, kevés őrölt fahéjjal és őrölt szegfűszeggel meghintjük. Aztán a 2 lappal befedve ezt a rétegezési sort újra megismételjük a maradék töltelékekkel. A rakott tészta tetejét 2 réteslappal zárjuk, a maradék vajat rácsorgatjuk. Előmelegített sütőben tolva kb 30 perc alatt készre sütjük a laktató szlovén gibanyica nevű rakott tésztát. Kínáláskor meghinthetjük porcukorral. Hidegen, melegen kitűnő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése