2023. július 30., vasárnap

Pisztáciás Opera szelet

Pisztáciás krém: 3 dl tej, 1 tojás, 8 dkg cukor,  1 cs pisztáciás pudingpor (vagy vaníliás), 1 kk pisztáciás aroma, 5 dkg  darált pisztácia (vagy pisztácia paszta), 10 dkg fehér csokoládé, 15 dkg vaj

Kávékrém: 6 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 0,5 dl forró presszókávé, 3 dkg vaj, 

Csokikrém (Csokiganache): 20 dkg min. 50%-os étcsoki, 1,5 dl tejszín, 1 mokkáskanál vaj

Szirup: 1,5 dl főzött kávé, 2 tk cukor, 0,5 dl kávélikőr

Tojásfehérje hab alap: a krémből megmaradt 6 tojásfehérje 7,5 dkg cukorral, csipet sóval keményre felverve

2 db Mandulás piskóta (francia joconda):  4 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg mandulaliszt, 5 dkg liszt, 4 dkg olvasztott vaj

1 db Pisztáciás lap:  2 tojás, 7,5 dkg cukor, 7,5 dkg őrölt pisztácia, 2,5 dkg liszt (vagy tökmagliszt a színe miatt), 2 dkg olvasztott vaj

A pisztáciás krémhez a tejet felforraljuk és -  állandó kevergetés közben - hozzácsorgatjuk a cukorral, pudingporral, liszttel habosra kevert tojást és még kb 2 percig főzzük. Levéve a tűzről hozzákeverjük a vajat és a fehér csokoládét. Ha az egész kihűlt, hűtőben pihentetjük (a legjobb, ha 1 napot áll, de pár óra is segít, hogy könnyen kenhetővá váljon)

A kávékrémhez a 6 tojássárgáját a cukorral habosra keverjük és hozzácsorgatjuk a frissen főzött, forró kávét. Vízgőz fölött besűrítjük, majd hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni és a szintén szobahőmérsékletű vajjal habosra keverjük.

A csokikrémhez a tejszínt vízgőz felett felforraljuk, majd  az összetört étcsokira ráöntjük. Az egészet habosra keverjük a kávéskanálnyi vajjal és hagyjuk kihűlni.

A krémekből megmaradt 6 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és hűtőbe tesszük a piskóták elkészítéséig.

Először megsütjük a 2 mandulás ill a 1 pisztáciás lapot úgy, hogy a tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk, hozzádjuk a lisztet és az egyiket a mandulaliszttel, a másikat a pisztácia liszttel keverjük el. A mandulás piskótát a keményre felvert tojásfehérjék 2/3-ával ; míg a pisztáciás piskótát a hab 1/3-ával lazítjuk.  Egy sütőpapírral bélelt tortaformába (vagy 22x30 cm-es tepsibe) igazítva összesen 2+1 db lapot külön-külön 170 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.  
Összeállítás: alulra kerül egy mandulás lap,  konyhai ecsettel a kávésziruppal lekenjük, erre rákenjük a pisztáciakrém felét. Következő a a pisztáciás lap, melyet szintén lekenünk a sziruppal és rákenjük a csokikrémet, majd 15 percre hűtőbe tesszük, hogy a csokikrém rádermedjen. Kivéve a hűtőből mehet a tetejére a 2. mandulás lap, amt szintén lekenjük kávésziruppal, rásimítjuk a megmaradt pisztáciakrémet.


Legalább 2-3 óra hűtőben való pihentetés után forró vízbe mártott (és megtörölt) késsel felszeleteljük. Durvára vágott pisztáciával és/vagy csokidarabokkal díszíthetjük a híres francia süteményünk tetejét. (A  tetejére glazúrt is simíthatunk 4 dkg étcsoki, 4 dl tejszín és 1 tk vaj összeolvasztásával, amit levéve a tűzről ráöntünk a süteményünk tetejére és hagyjuk a felesleget lecsorogni) . 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése