Kávékrém: 6 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 0,5 dl forró presszókávé, 3 dkg vaj,
Csokikrém (Csokiganache): 20 dkg min. 50%-os étcsoki, 1,5 dl tejszín, 1 mokkáskanál vaj
Szirup: 1,5 dl főzött kávé, 2 tk cukor, 0,5 dl kávélikőr
Tojásfehérje hab alap: a krémből megmaradt 6 tojásfehérje 7,5 dkg cukorral, csipet sóval keményre felverve
2 db Mandulás piskóta (francia joconda): 4 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg mandulaliszt, 5 dkg liszt, 4 dkg olvasztott vaj
1 db Pisztáciás lap: 2 tojás, 7,5 dkg cukor, 7,5 dkg őrölt pisztácia, 2,5 dkg liszt (vagy tökmagliszt a színe miatt), 2 dkg olvasztott vaj
A pisztáciás krémhez a tejet felforraljuk és - állandó kevergetés közben - hozzácsorgatjuk a cukorral, pudingporral, liszttel habosra kevert tojást és még kb 2 percig főzzük. Levéve a tűzről hozzákeverjük a vajat és a fehér csokoládét. Ha az egész kihűlt, hűtőben pihentetjük (a legjobb, ha 1 napot áll, de pár óra is segít, hogy könnyen kenhetővá váljon).A kávékrémhez a 6 tojássárgáját a cukorral habosra keverjük és hozzácsorgatjuk a frissen főzött, forró kávét. Vízgőz fölött besűrítjük, majd hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni és a szintén szobahőmérsékletű vajjal habosra keverjük.
A csokikrémhez a tejszínt vízgőz felett felforraljuk, majd az összetört étcsokira ráöntjük. Az egészet habosra keverjük a kávéskanálnyi vajjal és hagyjuk kihűlni.
A krémekből megmaradt 6 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és hűtőbe tesszük a piskóták elkészítéséig.
Először megsütjük a 2 mandulás ill a 1 pisztáciás lapot úgy, hogy a tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk, hozzádjuk a lisztet és az egyiket a mandulaliszttel, a másikat a pisztácia liszttel keverjük el. A mandulás piskótát a keményre felvert tojásfehérjék 2/3-ával ; míg a pisztáciás piskótát a hab 1/3-ával lazítjuk. Egy sütőpapírral bélelt tortaformába (vagy 22x30 cm-es tepsibe) igazítva összesen 2+1 db lapot külön-külön 170 C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése