2022. november 17., csütörtök

Zuppa inglese di roma

Piskóta: 5 tojás, 8 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 1 tk citromlé

Sodó: 9 tojássárgája, 12 dkg porcukor, 3 dkg vaníliás cukor, 4 dkg liszt, 7,5 dkg vaj, 2,5 dl tejszín

Locsoláshoz: 1,5 dl presszó kávé, 4 ek portorico rum (eredeti recept szerint Alchermes likőr)

szóráshoz: 8 dkg dióbél, 6 dkg kristálycukor, 6 dkg kandírozott gyümölcs (pl narancs)

A piskóta hozzávalóiból a szokott módon piskótát kavarunk ki, melyet vajas lisztes jénaiba vagy kapcsos tortaformába öntve, előmelegített sütőben megsütünk. A krémhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, beledolgozzuk az olvasztott vajat, végül hozzáforgatjuk a lisztet. Langyos tejjel felengedjük és kis lángon állandó kevergetés mellett híg krémmé főzzük. Levéve a tűzről a krémet elfelezzük és az egyik felébe kevés olvasztott étcsokoládét vagy kakaóport keverünk, majd lefedjük - hogy ne legyen bőrös a teteje - és szoba hőmérsékletűre hagyjuk kihűlni, néhányszor átkevergetve. A piskótát 3 lapra vágjuk, majd az egyik lapot visszatesszük a jénaiba/tortaformába. A kávét a rummal elkeverjük és a negyedével meglocsoljuk a piskótát. A krém negyedét rákenjük a lapra. A rétegezésnél rumos-kávés locsolás után 1x a sárga, 1x a barna krémet kenjük a piskótára. A rétegezést folytatjuk, majd locsolás után krémmel befedve befejezzük és az egészet folpackkal lefedve hűtőbe tesszük. Közben a durvára darabolt diót a cukorral száraz serpenyőben kicsit átforgatjuk és amint a cukor kicsit rákaramellizálódott a dióra kivesszük, elkeverjük a kandírozott apróra vágott gyümölcsdarabokkal és kínáláskor meghintjük vele a kiváló olasz,  tiramisuhoz hasonló ízvilágú süteményünk tetejét. Lehet kanalazva kínálni vagy tortaszeletként is.

Alchermes likőr házilag (az autentikusabb élményhez) : 5 dl vodka, 1/2 vanília rúd, 1 dkg fahéjrúd, 5 dkg koriander mag,  5 dkg zöld  kardamom héjastól 2 db szegfűszeg, 5 dkg csillagánizs + 35 dkg cukor és piros ételfesték

A zöld kardamomot összetörve, a vaníliarudat kikaparva a többi hozzávalóval együtt vodkába áztatjuk egy lezárható kis üvegben - hűtőben -  2 hétig,  amit naponta 1-2x felrázunk. Ezután 4 dl vízben felfőzzük a cukrot és visszahűtjük szirupot és vodkába áztatott fűszerekhez keverjük és további 2 napig hagyjuk hűtőben állni. Ezután az egészet egy vékony szövésű gézen átszűrjük és hozzákeverjük a piros ételfestéket (ami el is hagyható)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése