2022. április 1., péntek

Vadas marhasült

Vadas menza módra

Hozzávalók: 40-50 dkg marhacomb (vagy nyak, esetleg sertéskaraj egyben), 2-3 zöldség, 3-4 répa, 1/4 zeller, 1 fej vöröshagyma, 2-3 g fokhagyma, kakukkfű (elhagyható), 2-3 ek mustár, só, bors, cukor, citromlé, zöldség zöldje, 2-3 babérlevél, 1 dl fehérbor, liszt, tejföl, makaróni (vagy spagetti)

A marhahúst sóval, borssal bedörzsöljük - majd alacsony lángon - , kevés vajon lepirítjuk minden oldalán, menet közben kanállal locsolgatjuk. Mikor már körbepirult, egy lábasba kivesszük a húst és a nagyobb rusztikusdarabokra vágott répát, zöldséget, zellert a visszamaradt vajon szintén lepirítjuk és ezeket is átrakjuk a hús mellé a lábasba. 

A zöldséges húst felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd vöröshagymát és pár fokhagymagerezdet beledobva a szokott módon sóval, borssal ill babérlevéllel, ill kakukkfűvel (elhagyható) húslevest főzünk. Amikor minden puha, a húst és a babérleveleket kiemeljük, a visszamaradt zöldségeket botmixer segítségével a húslével összeturmixoljuk. Ekkor adunk hozzá babérlevelet, mustárt, cukrot, citromlét és kevés fehérbort és lisztes, tejfölös habarással beállítjuk a sűrűségét, majd az egészet újra felfőzzük. Ha nagyon sok a zöldség akkor a habarásra nincs is szükség, mert így is sűrű lesz a mártásunk. 

A húst hagyjuk közben kihűlni, felszeleteljük és kicsit lesütjük. A tésztát sós vízben megfőzzük, ráhelyezzük a sült húst és a mártással jól meglocsoljuk.

Eredeti vadas mártás zsemegombóccal

Marhacomb vagy sertéslapocka vagy sertéscomb

Pác: 1 kk. borókabogyó, 1 kk. mustármag, 2-3 babérlevél, zeller, répa, zöldség, borecet víz

Zsemlegombóc: 5 szikkadt zsemle, 2 tojás, zöldség zöldje, kevés tej, só, bors

A felszeletelt marhahúst  előző este bepácoljuk. Másnap megtörölgetjük a szeleteket a páclét félretesszük. 2 nagy fej hagymát kis ckorral ledinsztelünk, amire ráhelyezzük a hússzeleteket és lefedve kicsit megpároljuk. Kis fehérborral meglocsoljuk és megvárjuk hogy elpárologjon. Ezután a pácléből annyit öntünk rá, hogy ellepje. 3-4 gerezd fokhagymát, sót, borsot adunk hozzá. A felkarikázott zöldségeket (répa, zöldség, zeller) és kevés húslét vagy vizet öntünk rá. Teatojásban borókabogytó és babérlevelet lógatunk bele és puhára pároljuk a hússzeleteket. Az elkészült húsokat kivesszük a főzőlevéből és az alatta maradó szaftot mustárral, cukorral beízesítjük tejfölös habarással behabarjuk. A zsemlegombócokhoz a szikkadt zsemléket kockákra vágjuk és sütőben aranybarnára szárítjuk. Kivéve a sütőből egy kis tejjel meglocsoljuk sóval borssal meghintjük, 1-2 felvert tojással, nagyobb mennyiségű aprított zöldség zöldjével és kevés liszttel összeállítjuk. Kis gombócokat formázunk belőlük és forró sós vízben kifőzzük őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése