2021. május 10., hétfő

Marcipán massza és fondant házilag

Olcsó hamis marcipán massza

Hozzávalók: 1 dl tej, 25 dkg porcukor, 15 dkg rétesliszt, 10 dkg finomliszt, 10 dkg vaj, 2 tk zöld mandula aroma, ha szükséges lehet bele 1-2 csepp ételfestéket a felhasználástól függően, de egyébként ez elhagyható

nyújtáshoz: porcukor és étkezési keményítő fele-fele arányban

A tejet felfőzzük és a cukrot feloldjuk benne. Folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a liszteket is (ez kb 10 perc). Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat, a mandula aromát és ha szükséges az ételfestéket is. Addig kevergetjük, míg a vaj elolvad. Ne ijedjünk meg ha kicsit hígabbá válik, amint kezd hűlni még tovább keményedik. 

Ilyenkor még nagyon szépen kenhető, jól oszlatható, tehát ha nem kinyújtott, külső burkolatként hanem belső krémként használjuk, akkor máris önthetjük a süteményre vagy töltelékbe és már a helyszínen fog megdermedni. Ha teljesen kihűlt 2-3 órára hűtőbe tesszük, utána felhasználhatjuk. 

A kéz melegétől formázhatóvá válik. Ha később kerül felhasználásra, folpackba csomagoljuk  és akár több hétig is tárolhatjuk száraz helyen felhasználásig.

Ha később kerül felhasználásra, akkor kb 1 órával korábban vegyük ki a hűtőből hogy szoba hőmérsékletűvé váljon, majd porcukorral elkevert keményítős alászórással kezdjük formára nyújtani a masszát. A tortát előbb forró baracklekvárral körbekenjük, hogy rátapadjon bevonáskor a marcipán.

Marcipán massza

Hozzávalók: 20 dkg mandulabél, 20 dkg porcukor, 0,5 dl víz, 1-2 csepp mandula aroma 

Ha csak hántolatlan mandulát kapunk akkor 3-4 percig forró, lobogó vízben főzzük, majd a barna héját ledörzsöljük, majd alaposan megszárítjuk. A hántolt mandulánál értelemszerűen erre nincs szükség. A mandula felét ledaráljuk és elkeverjük a porcukor felével. A másik felét a vízzel felforraljuk és ezt a szirupot fokozatosan adagoljuk a (száraz) darált mandulás porcukorhoz. Vigyázzunk lehet hogy nem fog az egész felfőzött mandula kelleni! Előbb kevergetjük, majd kézzel gyúrni kezdjük (ekkor látjuk mennyi vizes rész szükséges még), hogy a massza összeálljon. Akkor jó ha a massza, ha fényes és könnyen formázható. Ételfestékkel színezni is lehet kedvünk szerint. Felhasználhatjuk azonnal úgy hogy porcukros deszkán kinyújtjuk és bevonjuk vele a kívánt torta vagy sütemény tetejét. Ha később szeretnénk felhasználni, akkor folpackba csomagoljuk és akár több hétig is tárolhatjuk száraz helyen felhasználásig. Ez akkor is jó ha kimarad egy kis marcipán... ezt később más süteményhez  vagy dekorhoz (pl. virágokat formázhatunk belőle) is tudjuk használni.

Fondant (kb 24 cm-es tortához)

Hozzávalók: 25 dkg cukor, 1,3 dl víz, 1 kk 20%-os ecet

Egy fazékban a hozzávalókat felfőzzük és forrástól számítva kb 10 percig kis lángon főzzük tovább, hogy alig gyöngyözzön a teteje. Ekkor az egészet átöntjük egy tálba és kihűlésig folyamatosan kevergetjük. Ezalatt besűrűsödik és kifehéredik a fondant. Ekkor már bevonhatjuk vele a tortánkat vagy a mignonokat. Természetesen itt is használhatunk pár csepp ételfestéket ha színes fondantot szeretnénk készíteni tortabevonóként. 


Fondant II. (kb 24 cm-es tortához)

Hozzávalók: 30 dkg porcukor, 10 dkg kávékrémpor vagy fehérítő ("tejpor") 1/2 cs instant zselatin, 1 ek vaj, pár ek víz, sz.e ételfesték

A hozzávalókat jól összegyúrjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése