2020. szeptember 27., vasárnap

Sertéssült szőlővel

Hozzávalók: 60 dkg sertéskaraj egyben (vagy comb diója), só, bors, 3-4 g fokhagyma, zsálya (v rozmaringszár), vaj, olaj, 2 dl száraz fehérbor, 60 dkg muskotályos szőlő

A megmosott húst sóval, borssal jól bedörzsöljük és min 1/2 órát hagyjuk állni, ezután zsályával (vagy rozmaring szárat rakunk rá) meghintjük. Ekkor kevés zsiradékkal kikent tepsibe helyezzük a és minden oldalára hirtelen kérget sütünk a húsnak. 


Aláöntjük a fehérbort, beledobjuk a fokhagyma gerezdeket és alufóliával lefedve és visszatesszük a húst a sütőbe. Kb. 1 óra múlva ha a hús megpuhult levesszük a fóliát és sűrűn locsolgatva készre sütjük. Kicsit hagyjuk állni és vékony szeletekre vágjuk a húst.

Míg sül a hús elkészítjük a szőlőmártást. 


A megmosott, leszemezett szőlő felét kicsit összenyomjuk, hogy levet eresszen.Majd kevés vajon a tört és egész szőlőt a kinyomott levével együtt összeforraljuk. Csipet cukorral, fahéjjal meghinthetjük. Tálalásig melegen tartjuk.

A hússzeletek mellé kínáljuk a szőlőmártás ill. hogy laktatósabb legyen a menü krumplipürét is kínálhatunk mellé.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése