2020. július 18., szombat

Balzsamecetes sült cékla


Hozzávalók: 1 nagyobb cékla, 1 fej vöröshagyma (vagy lilahagyma), 3-4 g fokhagyma, olívaolaj, 3-4 ek balzsamecet, rozmaring, só, bors, köménymag

A céklát (gumikesztyűben) megpucoljuk és közepes kockákra vagy hasábokra vágjuk. Tepsibe tesszük, közepes cikkekre vágott hagymát, fokhagyma gerezdeket adunk hozzá. Leöntjük egy kevés olívaolajjal és egy kevés balzsamecettel. Meghintjük egy kevés sóval, borssal, köménymaggal, rozmaringot vagy bazsalikomot (akár oregánot, kakukkfüvet) dobunk rá, majd az egészet jól összeforgatjuk. Lefedve, előmelegített sütőben kb 1 óra alatt megpároljuk, majd fólia nélkül még pirítsuk egy kicsit.

Ahány ház annyi szokás, lehet citromlevet olívaolajjal és mézzel összekeverni és ezzel lelocsolni a céklát.
Kipattogtatott mustármag és kevés chili paprika hozzáadásával egészen különleges ízhatást érhetünk el.
Hidegen melegen, köretként, de akár pirítós mellé reggelihez is kínálhatjuk.

A céklát, ha ősszel felszedjük és hűvös kamrában (+2-4 fok között) magas páratartalom mellett kiteleltethetjük. Ha krumpli tetejére rakjuk, az sokat segít neki. Ha a kamrában kicsit mínuszos a hőmérséklet, akkor egy láda homokba rakjuk és tetejét takaróval letakarjuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése