2020. június 21., vasárnap

Fagylalt házilag, málnahab, mousse


A legolcsóbb és leggyorsabb módja a fagylalt készítésnek, ha vegyes fagyasztott gyümölcsöt mézzel, joghurt vagy tejföl kíséretében leturmixolunk. Adhatunk hozzá kedvünk szerint fahéjat vagy kókuszreszeléket is.

Málnahab, málnafagyi
Hozzávalók arányai: 40 dkg málnához (vagy áfonya) 10 dkg porcukor, 2 tojásfehérje

A tojásfehérjét a cukorral elkezdjük felverni, majd mikor a hab félig kész, a villával összetört málnával kemény habbá verjük, majd lehűtjük. Ha málnahabot szeretnénk akkor csak a hűtőbe tesszük min 1 órára. Kehelybe vagy tálkába kínáljuk, tetejét egész málnával díszítjük.


Ha fagyit szeretnénk akkor rövid időre fagyasztóba tesszük, hogy ne keményedjen meg teljesen. Édesapám gyermekkoromban gyakran meglepett ezzel a könnyű gyümölcshabbal vagy ahogy máshol mondják boszorkányhabbal. Voltak olyan házak, ahol vaníliakrémmel leöntött kétszersült tetejére került ez a mennyei finomság.

Tejszínes citromfagyi
5 lédús citrom, 10 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 3 dl zsíros habtejszín

A citrom belsejét leturmixoljuk. A habtejszínt a cukorral és a citromok reszelt héjával felmelegítjük, de nem forraljuk. Tűzről levéve habbá verjük és lehűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, beleöntjük a leturmixolt citromot és óvatosan összeforgatjuk a főzött krémmel és a keményre vert tojásfehérje habjával. 3-4 órára hűtőbe tesszük, közben 3-4x jól átkeverjük. A citromot zöld citrommal is helyettesíthetjük.

Csokifagyi
30 dkg (min 50%-os) étcsoki, 30 dkg cukor, 2 cs vaníliás cukor, 4 dl tej, 2 csipet só, 6 dl 30%-os habtejszín, 3 dkg kakaópor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése