Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma (vagy lila hagyma), 1 burgonya, 50 dkg zöld spárga, 2-3 g fokhagyma, 1 kk vaj, só, bors, vegeta, szerecsendió, 2 dl habtejszín (vagy tejföl) + kis reszelt sajt tálaláshoz
A zöld spárgát meghajlítjuk és ott ahol engedi eltörjük. A szár alját kidobjuk, ahol eltört a spárga, onnantól már fás. A szárat feldaraboljuk és megpucoljuk, a fejeket félretesszük. A darabolt spárga szárakat az apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával és a felkockázott krumplival kevés vízben só, bors, vegeta és 1 kk vaj kíséretében feltesszük főni.
Amikor puhára főtt, az egészet leturmixoltjuk, felöntjük tejszínnel, ízesítjük kis szerecsendióval. Amikor már majdnem kész a leves, belerakjuk a spárga fejeket újra felfőzzük, majd tálaláskor kevés reszelt sajtot (elhagyható) beleszórva kínáljuk.

Vajgaluskás spárgaleves
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2-3 ek olívaolaj, 2 sárgarépa, 2 g fokhagyma, 20 dkg zöld spárga, 2 dl tejföl, só, bors, vegeta, 1 csokor petrezselyem zöldje
Galuska: 1 tojás, 4 dkg liszt, 3 dkg olvasztott vaj
A zöld spárgát meghajlítjuk és ott ahol engedi eltörjük. Ahol a szár eltört, onnantól a spárga már fás. A szárat feldaraboljuk és megpucoljuk, a fejeket félretesszük. Az apróra vágott hagymát, a felkarikázott répával és a fokhagymával kevés olívaolajon puhára dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a darabolt spárgaszárakat, sóval, borssal, vegetával meghintjük és felengedjük vízzel. Mikor kész, hozzáadjuk a tejfölt és a leves kb felét botmixerrel pürésítjük. A tojásból, lisztből és az olvasztott vajból vajgaluskát keverünk és egy evőkanállal beleszaggatjuk a levesünkbe. Apróra vágott petrezselyemmel meghintjük és kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése