2019. június 9., vasárnap

Spárgakrémleves és vajgaluskás spárgaleves

Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma (vagy lila hagyma), 1 burgonya, 50 dkg zöld spárga, 1 kk vaj, só, bors, vegeta, szerecsendió, 2 dl habtejszín (vagy tejföl) + kis reszelt sajt tálaláshoz

A zöld spárgát meghajlítjuk és ott ahol engedi eltörjük. A szár alját kidobjuk, mert azért tört el ott a spárga mért onnantól már fás.A szárat feldaraboljuk és megpucoljuk, a fejeket félretesszük. A darabolt spárga szárakat az apróra vágott hagymával és a felkockázott krumplival kevés vízben só, bors, vegeta és 1 kk vaj kíséretében feltesszük főni.
Amikor puhára főtt, az egészet leturmixoltjuk, felöntjük tejszínnel, ízesítjük kis szerecsendióval és belerakva a spárga fejeket újra felfőzzük, majd tálaláskor kevés reszelt sajtot (elhagyható) beleszórva kínáljuk.


Vajgaluskás spárgaleves

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2-3 ek olívaolaj, 2 sárgarépa, 2 g fokhagyma, 20 dkg zöld spárga,  2 dl tejföl,   só, bors, vegeta, 1 csokor petrezselyem zöldje
Galuska: 1 tojás, 4 dkg liszt, 3 dkg olvasztott vaj

A zöld spárgát meghajlítjuk és ott ahol engedi eltörjük. A szár alját kidobjuk, mert azért tört el ott a spárga mért onnantól már fás.A szárat feldaraboljuk és megpucoljuk, a fejeket félretesszük. Az apróra vágott hagymát, a felkarikázott répával és a fokhagymával kevés olívaolajon  puhára dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a darabolt spárgaszárakat, sóval, borssal, vegetával meghintjük és felengedjük vízzel. Mikor kész, hozzáadjuk a tejfölt és a leves kb felét botmixerrel pürésítjük. A tojásból, lisztből és az olvasztott vajból  vajgaluskát keverünk és egy evőkanállal beleszaggatjuk a levesünkbe. Apróra vágott petrezselyemmel meghintjük és kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése