2018. április 1., vasárnap

Sonka húsvétra és sárga túró

Hozzávalók: 1  füstölt sonka (csülök, tarja), 1 közepes fej vöröshagyma, 3-4 babérlevél, 8-10 szemes bors, 6-8 g fokhagyma

A sonkát egy öblös edényben babérlevél, szemes bors, vöröshagyma és fokhagyma kíséretében hideg vízben -lefedve - feltesszük lassú tűzön főni. A főzési idő min. 2,5-3 óra. Általában azt mondják ahány kilós a sonka annyi órán át kell főzni (természetesen az időt a forrástól számítjuk).
Mindenképpen ellenőrizzük egy hústű segítségével, hogy puhára főtt-e a hús. Ha akadály nélkül a közepéig be tudjuk szúrni, akkor készen vagyunk.
A legfontosabb, hogy miután elzárjuk alatta a gázt hagyjuk tovább lefedve a főzővizében, mert abban kell kihűlnie csak akkor lesz igazán finom a húsvéti sonkánk. Tehát ha sonkát szeretnénk húsvétra, előző este kell megfőzni a sonkát.
A sonka főzővizéből másnap annyit kiszedünk merőkanállal, ami ellepi a tojásokat amiket a sonka mellé főzünk. A főzőléből érdemes egy adagot lefagyasztani, a legközelebbi bableves, krumplileves ill. lencseleves ízesítésére.
A szépen szeletelt sonkát ha lesüthetjük egy kis zsiradékon és egy kis krumplisalátával kínálhatjuk.

Sárga túró: 10 tojás, 1 l tej, csipet só,  4 ek cukor, 2 cs vaníliás cukor, 1 vanília rúd (elhagyható),mazsola és/vagy aszalt vörös áfonya, esetleg fahéj
 
A tejet egy csipet sóval a cukorral, a mazsolával vagy vörös áfonyával feltesszüklassú tűznél hevíteni kezdjük. Mikor már felmelegedett (de nem forr!) hozzáadjuk a felvert tojásokat és a vanília rudat. Folyamatosan kavargatjuk még min 15 percig, míg a savó kicsapódik és egészen sűrűvé válik, ezután konyharuhába rakjuk, cipóra formázzuk, kicsit kézzel kinyomkodjuk. Felakasztjuk egy lábos fölé fakanálon és pár óra alatt hagyjuk lecsöpögni. Hűtőbe tesszük 2-3 órára. Hidegen és szeletelve kínáljuk főtt sonka, kolbász, kalács mellé  az édes túrót húsvétkor. Íze a madártejhez hasonlít. A megmradt savót fagyasszuk le és gyümölcsleves ízesítésére remekül felhasználhatjuk.
              

A sós változatban apróra vágott piros és zöld paprika darabok, petrezselyem zöldje, zöldhagyma és kevés köménymag kerülnek, de mehet bele medvehagyma, lila hagyma is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése