2014. május 10., szombat

Aszpikos tojás - ünnepi hidegtálra


A tojásokat úgy törjük fel, hogy a szélesebb felénél megütögetjük, majd óvatosan egy kisebb lukat törünk ki, hogy a tojás egyébként egyben maradjon. A tojásokból készítsünk finom rántottát, mert csak a héjukra van szükségünk. Az üres tojáshéjakat kiöblítjük, majd lefele fordítva meg is szárítjuk őket.
Az apró lukon  tojáshéj aljába óvatosan egy-egy szebb zöldség zöldjét igazgatunk el. Erre párolt zöldséget, kukoricát, főtt sonkát, vékonyra vágott piros ill. zöldpaprika szeletkéket...bármit amit szeretünk.( A tojások töltése fantáziánk és ízlésünk szerint készül.)
Ezután a zselatinport a leírás szerint elkészítjük - vízzel vagy húslevessel, majd felöntjük a tojásokat és kb. 4-5 órát vagy egy éjszakát hagyjuk tojáskáinkat pihenni a hűtőben.

A szokásos módon megpucoljuk a tojásokat majd a hidegtálra helyezzük. Rendkívül mutatós!


Aszpikos rolád

Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg borsó, 15 dkg kukorica, 15 dkg répa, zöldség zöldje, zeller zöldje, 15 dkg gépsonka kockázva vagy főtt sonka, 8 ek zselatinpor + 4 dl húslé (vagy a zöldségek főzőlevéből 4 dl)

A tojásokat megfőzzük és megpucoljuk. A borsót, kukoricát és répát és a zöldség ill zeller zöldjét  - amit apróra vágtunk - enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Egy őzgerinc formát vízzel kiöblítünk és folpackkal kibélelünk hogy a fólia túl érjen a formán és az ujjunkkal jól benyomkodjuk a redőkbe a fóliát (a víz miatt jobban tapad és jobban igazítható a fólia). Az őzgerinc forma alján előbb a zöldségek és a sonkakockák egy részét igazítjuk el, erre jön egy tojás sor végül a maradék zöldség és sonka kockákat is köré igazgatjuk a formába. 4 dl húslében (vagy a zöldségek főzőlevében) feloldjuk, majd felmelegítjük a zselatinport. Levesszük a tűzről és amikor már kéz melegre visszahűlt az aszpik leöntjük vele a zöldségroládot (kicsit villával meghúzgáljuk a közöket, hogy az aszpik mindenhová be tudjon jutni), majd a hűtőben min 1 éjszakát pihentetjük. Másnap a formára ráhelyezünk egy hosszúkás tányért, amire óvatosan átfordítjuk az aszpikos rudat. A formát leemeljük és szépen a folpackot is lehúzzuk róla. Ujjnyi szeletekre vágjuk és így kínáljuk.
Elkészíthetjük tojás nélkül úgy, hogy kisebb az egészet muffin formában készítjük és dermesztjük. Itt használhatunk bármilyen főtt húst, amit apróra vagdalunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése