2014. február 13., csütörtök

Túrós fánk Ida módra


fánk: 2,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 kk. + 5 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 1 csipet só, 6 tojássárgája, 6 dkg lágy vaj, 1 ek. rum, olaj a sütéshez,
töltelék: kb. 30-35 dkg túró + 1 cs. vaníliás cukor, 1-2 ek. cukor, 1 tojássárgája (reszelt citromhéj)

Keverőtálba szitáljuk a lisztet. A tejet meglangyosítjuk és kb. 1 dl tejben elmorzsoljuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a porcukrot és - egy kis mélyedést készítve - beleöntjük a liszt közepébe .
Tetejére oldalról kis lisztet hintünk és letakarva kb. 15 percig kelni hagyjuk (azaz kovászt készítünk).
Hozzáadjuk a többi tejet a porcukrot, sót, tojássárgákat, majd 2 részletben hozzáadjuk  a lágy vajat  ill. a rumot. A lágy tésztát letakarva, meleg helyen 30 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztes deszkán  ujjnyi vastagra nyújtjuk és kb. 10 x 10 cm-es kockákat vágunk derelyemetszővel. Egyik felére kb. 1 ek. túrótölteléket teszünk és a másik felét ráhatjuk.
A fánkok (párnácskákat) mindkét oldalát forró zsiradékban kb. 1-1 perc alatt világosra sütjük. Tetejét porcukorral hinthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése