2014. február 2., vasárnap

Túrógombóc

Hozzávalók: 50 dkg túró, 1 ek. porcukor, 15 dkg gríz (búzadara), 2 tojás, zsemlemorzsa (v. kenyérmorzsa), csipet só

Az áttört tehéntúrót a porcukorral, grízzel és a tojásokkal alaposan összedolgozzuk, majd kb. 1 órán át pihentetjük a hűtőben a masszát.
Ez alatt egy serpenyőbe (szárazon) zsemlemorzsát pirítunk szép világos színűre. Mikor kész elkeverjük egy kevés porcukorral.

Enyhén lisztezett kézzel csinos gombócokat formázunk a masszából és lobogó sós vízben kifőzzük (mikor a gombóc feljön a víz tetejére kész is van).
A megfőtt gombócokat (zsemleszínűre) pirított, cukorral elkevert zsemlemorzsába forgatjuk és cukros tejföllel locsolva kínáljuk.
A kifőtt gombócainkat forgathatjuk mákba és kínálhatunk mellé vaníliasodót is.
De forgathatjuk darált dióba és kínálhatunk mellé vaníliás cukorral kikevert natúr joghurtot.
Vagy zsemlemorzsáshoz kínáljuk a sodót és a mákoshoz a cukros tejfölt? Döntsön mindenki a maga ízlése szerint 😍
_________________________________________________________
Túrógombóc tepsiben
Hozzávalók: 50 dkg túró, 10 dkg búzadara, 1 citrom reszelt héja, 4 tojás, 3,5 dl tejföl, 8 dkg porcukor

A villával összetört túróhoz hozzákeverjük a grízt, egy csipet sót és 2 tojássárgáját és a reszelt citromhéjat, majd állni hagyjuk kb 1 órát.
A 2 tojásfehérjét felverjük kemény habnak és végül óvatosan a túrós masszához keverjük. Kb. egyforma gombócokat formázunk és egy jénaiba (vagy bármilyen tűzálló tálba ) tesszük.

A tejfölt elkeverjük a megmaradt 2 tojással és a porcukorral, majd leöntjük vele a gombócokat. 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre süt sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése