2014. február 2., vasárnap

Szilvás gombóc


 
Hozzávalók: kb. 6 db közepes méretű krumpli, 1 tojás, 1 tk. vaj, 1 tk. cukor, 1 tk. só, liszt, szilva, fahéjas cukor, zsemlemorzsa (v. kenyérmorzsa)

Nagyon fontos, hogy újkrumpliból nem szabad készíteni, mert a vizessége miatt annyi lisztet vesz fel, hogy nem lesz puha a gombóc !!! A megpucolt, apróra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük és kis sóval, cukorral összetörjük, majd hagyjuk teljesen (!) kihűlni.
Ez alatt egy serpenyőben világosra pirítjuk a zsemlemorzsánkat, majd egy kis sóval és cukorral ízesítjük.
Ezután hozzáadjuk a tojást, vajat és annyi lisztet, amennyit felvesz. Kicsit ragacsos könnyű tésztát állítunk össze (ez majd segít, mikor a gombócokat formázzuk, mert könnyebben ragad/áll össze).
Alaposan meglisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd a tészta 3/4 részé közepes kockákra vágjuk. A közepére 1/2 szilvát teszünk, melyet 1 tk. fahéjas cukorral meghintünk, majd becsomagoljuk és gombóccá formázzuk őket (ha menet közben elfogyna a szilva a gombócokat tölthetjük csak fahéjjal vagy cukrozott kakaóval, szilvalekvárral is - így meglepetés lesz kinek mi van a gombóckájában :) ).

 A megmaradt 1/4 tésztát hosszúkás csíkokká sodorjuk és ebből keresztbe vékony nudlikat hengergetünk a kezünkkel. Lobogó sós vízben addig főzzük előbb a gombócokat, majd a nudlikat míg feljönnek a víz tetejére.
Merőkanállal kiszedjük a gombócokat és a sós-cukros, enyhén pirított prézlibe  forgatjuk őket.
Ha maradt egy kis cukros fahéj, nyugodtan belekeverhetjük az ízesített prézlinkbe.

A teljesen kész nudlit le lehet fagyasztani is (én így szoktam). De félkészen is fagyaszthatjuk, ha úgy jobban szeretnénk. Mikor a gombóc be van töltve és szépen gombócra van formázva, akkor egy fém tálcára felsorakoztatjuk és betoljuk a fagyasztóba. Mikor csonttá fagytak, kivesszük és egy nylon zacskóba tesszük (így már nem tudnak összeragadni a gombócok). Fogyasztás előtt forró, lobogós sós vízbe így fagyosan beletesszük, készre főzzük és a szokott prézlibe forgatjuk.
Ebből az összeállított krumplis tésztából készíthetünk mákos nudlit is. 

                                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése