2014. február 2., vasárnap

Somlói galuska

Piskóták alapja ( 3 féle): 12 tojás, 12 ek cukor, 12 ek víz

12 db tojást szétválasztunk és a fehérjét 12 ek. cukorral robotgéppel keményre felverjük. Ekkor apródonként a tojások sárgáját és 12 ek. vizet is beledolgozunk a habba.

Kb. a hab 1/3-át egy külön edénybe tesszük, majd:
vaníliás lap: 4 ek lisztet és 1 ek vanília aromát is beledolgozunk a habba és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 perc alatt megsütjük.
a hab másik harmadához
diós lap: hozzáadunk 2 ek lisztet és 3 ek darált diót beledolgozunk a habba és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
a hab harmadik harmadához
kakaós lap: 1 ek lisztet és 3 ek minőségi cukrozatlan kakaót dolgozunk bele  a habba és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15-20 perc alatt megsütjük....


Krém:
 7 dl tej + 2,5 dl tejszín,  7 dkg liszt, 10 +10 dkg cukor,  5 tojás, 1 ek vanília aroma
Kb. 4 dl tejet a tejszínnel felteszünk melegedni, majd a tojások sárgáját 10 dkg cukorral, 7 dkg liszttel és a 3 dl tejjel csomómentesre kikeverjük és a már meleg tejhez hozzácsorgatjuk és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.

A tojások fehérjét 10 dkg cukorral keményre felverjük és ha a sárga krém kihűlt, hozzáadjuk a vanília aromát és óvatosan a tojáshabot hozzákeverjük, hogy a krém laza legyen.

Locsoló cukoroldat: 15 dkg cukor,  2 dl víz, 2 ek rum + 1-2 ek narancslé (elhagyható). A cukrot a vízzel összefőzzük, majd mikor már kezd kicsit hűlni hozzáadjuk a rumot.

Csokiöntet1: 10 dkg cukor, 1/2 l tej, ~1 cs. vaníliás pudingpor (3,6 dkg), 2 dkg cukrozatlan kakaópor
A tejben a pudingport a cukorral és a cukrozatlan kakaóporral hívra főzzük.
                             vagy
Csokiöntet2: 20 dkg étcsoki, 3 dl  víz, 2 ek rum
Vízgőz felett az étcsokit víz hozzáadásával felolvasztjuk, mikor már fényes és kissé kihűlt, hozzáadjuk a rumot.

ÖsszeállításA sütőtepsibe beletesszük a diós piskótát, megszórjuk durvára vágott dióval, meglocsoljuk a cukoroldat felével és megkenjük a krém harmadával.
Ráhelyezzük a kakaós piskótalapot, ezt meglocsoljuk a cukoroldat másik felével, rumba áztatott mazsolát szórunk rá és megkenjük a krém harmadával. Legfelülre jön a világos piskóta, amit előbb vékonyan megkenünk baracklekvárral, ezután szintén meglocsolunk a cukoroldattal, rákenjük a maradék krémet, meghintjük cukrozatlan kakaóval. Az egészet egy folpackkal lefedve hűtőbe tesszük és hagyjuk hogy 1 éjszaka alatt összeérjenek az ízek.

Másnap a csokiöntetet (vagy az 1. vagy a 2. változatot válasszuk ki) felfőzzük majd ha kissé lehűlt hozzáadjuk a rumot.
Kínáláskor kanál segítségével a piskótákból halmocskákat rakunk kis tálkákba, meglocsoljuk a csokiöntettel, aki szereti még szórhat rá durvára vágott diódarabokat.
Kínáláskor tejszínhabot teszünk a tetejére és máris fogyasztjuk.
Aki inkább somlói kockát szeretne az szabályos kockákat vághat kínáláskor a 3 féle piskótából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése