Piskóták alapja ( 3 féle): 12 tojás, 12 ek cukor, 12 ek víz
Kb. a hab 1/3-át egy külön edénybe tesszük, majd:
vaníliás lap: 4 ek lisztet és 1 ek vanília aromát is beledolgozunk a habba és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 perc alatt megsütjük.
a hab másik harmadához
diós lap: hozzáadunk 2 ek lisztet és 3 ek darált diót beledolgozunk a habba és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.

a hab harmadik harmadához
kakaós lap: 1 ek lisztet és 3 ek minőségi cukrozatlan kakaót dolgozunk bele a habba és sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15-20 perc alatt megsütjük....
Kb. 4 dl tejet a tejszínnel felteszünk melegedni, majd a tojások sárgáját 10 dkg cukorral, 7 dkg liszttel és a 3 dl tejjel csomómentesre kikeverjük és a már meleg tejhez hozzácsorgatjuk és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
A tojások fehérjét 10 dkg cukorral keményre felverjük és ha a sárga krém kihűlt, hozzáadjuk a vanília aromát és óvatosan a tojáshabot hozzákeverjük, hogy a krém laza legyen.
A tojások fehérjét 10 dkg cukorral keményre felverjük és ha a sárga krém kihűlt, hozzáadjuk a vanília aromát és óvatosan a tojáshabot hozzákeverjük, hogy a krém laza legyen.
Locsoló cukoroldat: 15 dkg cukor, 2 dl víz, 2 ek rum + 1-2 ek narancslé (elhagyható). A cukrot a vízzel összefőzzük, majd mikor már kezd kicsit hűlni hozzáadjuk a rumot.
Csokiöntet1: 10 dkg cukor, 1/2 l tej, ~1 cs. vaníliás pudingpor (3,6 dkg), 2 dkg cukrozatlan kakaópor
A tejben a pudingport a cukorral és a cukrozatlan kakaóporral hívra főzzük.
vagy
Csokiöntet2: 20 dkg étcsoki, 3 dl víz, 2 ek rum
Vízgőz felett az étcsokit víz hozzáadásával felolvasztjuk, mikor már fényes és kissé kihűlt, hozzáadjuk a rumot.
Vízgőz felett az étcsokit víz hozzáadásával felolvasztjuk, mikor már fényes és kissé kihűlt, hozzáadjuk a rumot.
Összeállítás: A sütőtepsibe beletesszük a diós piskótát, megszórjuk durvára vágott dióval, meglocsoljuk a cukoroldat felével és megkenjük a krém harmadával.
Ráhelyezzük a kakaós piskótalapot, ezt meglocsoljuk a cukoroldat másik felével, rumba áztatott mazsolát szórunk rá és megkenjük a krém harmadával. Legfelülre jön a világos piskóta, amit előbb vékonyan megkenünk baracklekvárral, ezután szintén meglocsolunk a cukoroldattal, rákenjük a maradék krémet, meghintjük cukrozatlan kakaóval. Az egészet egy folpackkal lefedve hűtőbe tesszük és hagyjuk hogy 1 éjszaka alatt összeérjenek az ízek.
Másnap a csokiöntetet (vagy az 1. vagy a 2. változatot válasszuk ki) felfőzzük majd ha kissé lehűlt hozzáadjuk a rumot.
Kínáláskor kanál segítségével a piskótákból halmocskákat rakunk kis tálkákba, meglocsoljuk a csokiöntettel, aki szereti még szórhat rá durvára vágott diódarabokat.
Kínáláskor tejszínhabot teszünk a tetejére és máris fogyasztjuk.
Kínáláskor tejszínhabot teszünk a tetejére és máris fogyasztjuk.
Aki inkább somlói kockát szeretne az szabályos kockákat vághat kínáláskor a 3 féle piskótából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése