2015. január 21., szerda

Töltött dagadó vagy tűzdelt karaj


Hozzávalók: 1-1,5 kg dagadó, 1 fej vöröshagyma, 2 szelet kenyér, 2-3 g. fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg csirkemáj, 20 dkg darált hús (v. 20 dkg főtt, füstölt sonka), 2 tojás, só, bors, vegeta, majoranna, bazsalikom, 1 dl fehér bor (vagy víz)

A húst a hentessel felszúratjuk, kívül belül alaposan sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott vöröshagymát pici olajon megdinszteljük és az apróra vágott májat is rádobjuk (kb. 3-4 perc). Ha kihűlt sóval, borssal, vegetával, majorannával, bazsalikommal, apróra vágott petrezselyemmel meghintjük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, zúzott fokhagymát, a vízbe áztatott, majd jól kinyomkodott kenyeret, végül a darált húst (ill. sonkát). Aki szereti, a tölteléket gazdagíthatja egy kevés ledinsztelt gombával és mehet bele pár erős paprika karika is. Az egészet jól összegyúrjuk és betöltjük a húsba, aminek a végét hústűvel betűzzük (v. cérnával összevarrjuk). Először minden oldalát hirtelen körbesütjük.
Olajjal kikent tepsibe helyezzük és 1 dl bort (v. vizet ) öntünk alá, majd fólia alatt kb. 1,5-2 órán át sütjük, azután kitakarjuk és locsolgatva pirosra sütjük. Minimum 1 óra, de inkább 1 nap pihentetés után szeleteljük!!!

Sokan hús mentes tölteléket készítenek hozzá.
Töltelék 2 : vízbe áztatott kenyeret (zsemlét) kicsavarjuk, rengeteg aprított zöld fűszert (majoranna, zöldség zöldje, bazsalikom), 2 nyers tojást, 2-3 főtt tojást adunk hozzá reszelve vagy apróra vágva. Sóval, borssal, esetleg fokhagyma zúzalékkal ízesítjük és ezt töltjük a dagadó sóval, borssal meghintett belsejébe.

Húsos szalonnával tűzdelt karaj
Ha nincs kedvünk sokat bajlódni a húsos szalonnát apró csíkokra vágjuk és fűszer keverékbe (só,bors, vegeta, őrölt köménymag) forgatva kis réseket vágva beletűzdeljük a húsokba. Ugyanezzel a fűszerkeverékkel alaposan bedörzsöljük a húst és hagyjuk egy 1 éjszakát át de min. 2 órán át pácolódni a húst. Előbb körbesütjük a karajt, majd sütőben lefedve - pici víz vagy fehérbor hozzáadásával -  kb 1,5-2 órán át sütjük, majd levesszük a fóliát és locsolgatva pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése