2014. január 22., szerda

Kenyérlángos

Tészta: 50 dkg liszt, 2-3 főtt krumpli, 1 mk. cukor, 2,5 dkg élesztő, 2-3 dl langyos víz (vagy a krumpli főzőleve), csipet só

Feltét: 20 dkg előre megpirított bacon (kolozsvári szalonna v. főtt-füstölt császárszalonna), 4-5 g. fokhagyma, 5 dl tejföl, 1-2 fej lilahagyma (lehet vöröshagyma vagy zöldhagyma is), 15-20 dkg reszelt sajt, olaj
A krumplit megfőzzük és megvárjuk míg kihűl. Ekkor áttörjük és hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez. Kb. 2 dl langyos vízhez ( vagy a krumpli megmaradt főzőlevéhez) hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, majd jól elkeverjük és ezt is hozzáadjuk a liszthez és összeállítjuk. Összeállítás után 1 órát hagyjuk kelni, majd kinyújtás után olajos tepsibe fektetjük a tésztát.
A tejfölt elkeverjük a zúzott fokhagymával, a felkockázott, elősütött baconszalonnával. Ezzel megkenjük a kenyérlángost. Tetejét megszórjuk a laskára vágott lilahagymával (vagy vöröshagymával).
Előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt megsütjük. A sütés vége felé reszelt sajtot is hintünk rá.
Természetesen más feltétet is használhatunk!

Olaszos feltét: kevés olívaolajban elkeverünk 1-2 marék rusztikusra metélt spenótot 2-3 g. fokhagymát és megkenjük vele a nyers tésztát. Majd erre aszalt paradicsomot szórunk és ricottát vagy más kedvenc sajtunkkal gazdagítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése