2014. január 31., péntek

Házi tej felhasználása

Kefír-Joghurt: Egy befőttes üveg aljára kb. 2 ek. oltóanyagot teszünk (élőflórás kefír, joghurt) és ráöntjük a felforralt, de már csak langyos, "kézmeleg" (!) tejet. Az egészet felkavarjuk és szoba hőmérsékleten hagyjuk megaludni.
Ha igazi gyümölcs joghurtot szeretnénk, turmixoljunk bele gyümölcsöt :)

Mascarpone  vagy Philadelphia (helyett): 9 dl 20%-os kéz meleg / szoba hőmérsékletű (!) tejfölt egy gézzel bélelt szűrőbe öntünk NEM kevergetjük, csak átöntjük. A gézt összecsomózzuk, felakasztjuk a mosogató felé és hagyjuk hogy kb. 1 éjszaka alatt lecsöpögjön. Ebből kb. 50 dkg krémsajtunk lesz. (A felfogott savót érdemes elkortyolgatni, mert nagyszerű fehérje- és ásványi anyag forrás!, de használhatjuk kenyérsütéshez vagy ecet helyett leves savanyítására is ) Ezután egy műanyag dobozba tesszük felhasználásig. 24 h után könnyű tejfölszerű, 48 h után sajtszerű állagot kapunk. A 36 órás az igazi!

Sajtkrém: Ugyanezt a folyamatot úgy csináljuk hogy a tejfölhöz vagy natúr joghurthoz (nem light!) adunk egy kk sót. Ha lecsepegett (kb 1,5 nap), megy a hűtőbe aztán lehet pirítósra vagy friss kenyérre kenni. Aki inkább a magyaros ízeket szereti az a lecsepegtetés után adjon hozzá kevés őrölt pirospaprikát, lila hagymát, kakukkfüvet, petrezselymet is.

Túró: A házi tejet (2 l) egy fazékba öntve oltóanyag hozzáadásával (pl. 2-3 ek. joghurt savó) szoba hőmérsékleten megaltatjuk. Ekkor fedő alatt addig melegítjük (nem forraljuk és nem kavarjuk!) míg a savó elválik az aludttejtől, majd egy konyharuhával kibélelt szűrőn keresztül 1 éjszaka alatt lecsöpögtetjük.

Sajt: 5 l házi tejet lassan felforralunk és mikor forr hozzáadunk 1,5 dl 10 %-os ecetet és még 5 percig kevergetve főzzük, míg a túrószerű rész és a savó elválik egymástól. Ezután egy gézzel (vagy textil pelenkával) bélelt szitába öntjük, hogy a savó távozzon és menet közben hozzáadjuk az ízesítőt (köménymag, kapor, lila hagyma, fokhagyma, dió, snidling, apróra vágott olajbogyó, tökmag…) de  sót NE tegyünk bele, mert lassabban fog érni a sajtunk. Kb. 1/2 - 3/4 órát hagyjuk lecsöpögni. Ezután a sajt tetejét is befedjük a gézzel, majd a tetejére teszünk egy tányért és arra egy nehezéket (pl. mozsár, vízzel teli kis fazék), így préseljük a sajtot kb. 6-8 órán át.

Fűszeres sajtgolyó olajos pácban (kb 30 golyóhoz)
1 kg natúr joghurt (nem light!), 1 dl tejszín, 4 kk só, 2 g fokhagyma
Pác: olívaolaj, 1-2 szál friss rozmaring, 2-3 g fokhagyma, további kedvenc zöld fűszereink (oregano, majoranna, kakukkfű..)

A joghurtot a tejjel, sóval és a zúzott fokhagymával egy gézzel bélelt szűrőbe öntjük. A géz széleit összekötjük és egy fakanálra húzva egy lábas felett lecsöpögtetjük. 4 nap után formázható sajtot kapunk, amiből olívaolajos kézzel golyókat formázunk és egy csinos üvegcsébe rakjuk őket, amit felöntünk a páclével. Hűtőben kb. 2 hétig eláll.

Pácolt sajt egyszerűen
páclé: olívaolaj, fűszerpaprika, köménymag, só, bors, fokhagyma, olívabogyó, chili…ízlés szerint fűszernövények (oreganó, majoranna, kapor…)

A kész házi sajtot apróra kockázzuk és egy kis üvegben előre elkészített páclébe helyezzük.

Házi Trappista sajt
1 liter zsíros házi tej, 50 dkg házi (félzsíros) tehéntúró, 6 dkg vaj, 1 tojás (ez el is hagyható!), 1 kk szódabikarbóna, 1 púpos mk só

A túrót a házi tejjel CSAK forrásig főzzük, majd egy tiszta szitán leszűrjük és egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a tojást, a vajat, a szódaport, sót majd jól összekeverjük. Állandó kevergetés mellett 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik (kb 10 perc). Ekkor egy vízzel kiöblített (forma) tálba tesszük és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt kifordítjuk a formából egy tányérra és min 24 h-t hagyjuk hűvös helyen (pl kamrában, spájzban) száradni. Ezután lefóliázva hűtőbe tesszük és fogyasztásig ott tároljuk. Természetesen ebbe is mehet köménymag, kapor, lila hagyma....

Sűrített tej
1/2 liter házi tej, 5 dkg (min 80%-os) vaj, 6,5 cukor

A hozzávalókat egy dupla falú edénybe kimérjük, lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett 30 perc alatt összefőzzük. A lábast levesszük a tűzről és egy hideg vizes lábasba állítjuk kb 5 percre és közben párszor megkeverjük. Ahogy hűl, szépen besűrűsödik. Ha kihűlt egy lezárható tetejű üvegbe átöntjük és hűtőbe tesszük felhasználásig. Kb 2 hónapig eltartható a hűtőben 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése