2014. január 22., szerda

Charlotte torta

Piskóta: 7 tojás, 7 ek. cukor, 7 ek. liszt, 1 kk szódabikarbóna (vagy sütőpor), + lekvár

Joghurtos krém: 6 dl joghurtot 1,5 csapott ek. étkezési zselatinnal 6-8 ek. cukorral felmelegítjük. Nem szabad forralni!!! Ameddig teljesen kihűl felverünk keményre 4 dl tejszínt 1 cs. habfixálóval, majd a teljesen kihűlt krémbe óvatosan belekeverjük. A krémbe kedvünk szerint bármilyen gyümölcsöt vagy mákot is keverhetünk.
A szokásos módon piskótát sütünk, egy sütőpapírral kibélelt gáztepsin, 150 C-ra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt, majd a kisült piskótát még langyosan (vizes) konyharuha segítségével feltekerjük. Ha kihűlt, lekvárral megkenjük és újból feltekerjük, majd ujjnyi vastagra felszeleteljük a piskótatekercset, szorosan folpackba csavarjuk és hűtőbe tesszük kb 1 órára.
Egy öblös edényt folpackkal kibélelünk és a piskótatekercs szeleteivel kirakjuk az edény oldalát. Ezután beleöntjük a joghurtos krémet.
A tortát egy éjszakára, de min. 3 órára hűtőbe teszünk. Ezután egy tálat teszünk a tetejére és óvatosan átfordítjuk, levesszük a folpackot és tortaszerűen szeleteljük.

A torta belsejébe készíthetünk gyümölcsös túrókrémet is.

Túrókrém:  2 dl habtejszínt  3 ek. cukorral és 1  habfixálóval keményre verünk, majd óvatosan hozzákeverünk 50 dkg pépesített túrót és 1,5 ek. étkezési zselatint, valamint 2 ek. baracklekvárt.

vagy tejszínes, mákos krémet is

Tejszínes mákos krém: 5 dl tejszín, 5 dkg darált mák, reszelt citromhéj, 3 tojás sárgája, 8 dkg cukor
1,5 dl tejben felfőzzük a mákot, majd belekeverjük a reszelt citromhéjat. A tojások sárgáját a a cukorral vízgőz felett habosra keverjük, majd elkeverjük a mákos krémmel és lehűtjük szoba hőmérsékletre. Ekkor a maradék tejszínt keményre verjük és még óvatosan hozzákeverjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése