2014. január 19., vasárnap

Briós, csavart mézes-mákos briós

Csavart mézes-mákos briós
Hozzávalók: 3-4 dl tej, 6 dkg olvasztott vaj, 8 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 1 kis kk. só, 60 dkg liszt 

A langyos tejben elkeverjük a cukrot. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzáadjuk az élesztőt, sót. Végül apródonként beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a tojások sárgáját. Hólyagosra dagasztjuk, miközben belecsorgatjuk az olvasztott vajat. Ezután letakarva 40 percig meleg helyen kelesztjük. Újra dagasztjuk és újabb ½ órát pihentetjük. A megkelt tésztát kétfelé választjuk és egyenként kinyújtjuk.

Mézes-mákos töltelék: 20 dkg darált mák, 12 dkg cukor, 5 dkg méz, 1 citrom héja, 1 dl víz az egész összeforralva, ha kihűlt kevés fahéjat is tehet bele aki szereti
Kakaós töltelék: 20 dkg kakaópor, 10 dkg porcukor
tetejére: 1 felvert tojás

Az egyik felére rákenjük a választott tölteléket, majd a tészta másik felét ráhajtjuk. Ekkor kb 2 cm széles csíkokat vágunk késsel vagy derelyemetszővel. A csíkokat kicsit meghúzogatjuk és megcsavarjuk, ezután csiga alakban feltekerjük, végüket aláhajtjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük a csavart briósokat, tetejüket 1 felvert tojással lekenjük. Előmelegített 18 fokos sütőben kb 20 perc alatt világosra sütjük.



Hagyományos briós
Hozzávalók: 3-4 dl tej, 6 dkg olvasztott vaj, 8 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 1 kis kk. só,(mazsola), 60 dkg liszt 
szóráshoz: kristálycukor, fahéj

A langyos tejben elkeverjük a cukrot. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd hozzáadjuk az élesztőt, sót (mazsolát). Végül apródonként beleszitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a tojások sárgáját. Hólyagosra dagasztjuk, miközben belecsorgatjuk az olvasztott vajat. Ezután letakarva 30 percig meleg helyen kelesztjük. Újra dagasztjuk és újabb ½ órát pihentetjük. A megkelt tésztát 24 részre osztjuk, egyenként ujjnyi vastagra sodorjuk. Tetszés szerint fonjuk, tekerjük. A kis fonottakat tojással (vagy tejjel) megkenjük, tetejüket meghintjük kristálycukorral és egy kis fahéjjal (vagy szeletelt mandula forgáccsal), majd újabb ½ órát pihentetjük, majd világosra sütjük. 24 kis francia briós lesz belőle.

Ha akarjuk a tésztát az összeállítás után kétfelé választjuk, a feléből cukros briósokat, a másik feléből foszlós, fonott kalácsot készíthetünk. A kalácsba tehetünk még narancshéj reszeléket, narancslében áztatott mazsolát vagy 20 dkg vegyes, aszalt gyümölcsöt is. de megbolondíthatjuk a kalácsot úgy, hogy az egyik fonásba olvasztott vajas, cukros, kakaót kenünk és így sodorjuk fel. Így kakaós kalácsunk készülhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése