2025. október 19., vasárnap

Sertésszűz tekercsek nyárson

Hozzávalók: 1 sertésszűz, szeletelt bacon szalonna csíkok, só, bors, zöldfűszerek (oregano, bazsalikom, rozmaring...), hurkapálcika, fokhagyma

A lehártyázott szűzérmét hosszában felnyitjuk, de nem vágjuk ketté. A húst kiterítjük és klopfolóval enyhén, egyenletesre kilapítjuk. Mindkét oldalát sóval, borssal alaposan bedörzsöljük, vékonyan mustárral megkenhetjük a belsejét és az aprított zöldfűszerekkel meghintjük. 


A bacon szalonna csíkokat ráigazítjuk és hosszában feltekerjük a húsroládot. Kb. 1-2 ujjnyi szeleteket vágunk belőlük és egy félbetört hurkapálcikára (méretétől függően)  3-4 tekercset felhúzunk. Egy kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk a nyársakat, tetejét újra sóval, borssal meghintjük,  leöntjük egy kis fűszerolajjal (vagy sima olajjal), köré tehetünk fokhagymagerezdeket és ha maradt akkor zöldfűszert is. Természetesen a tölteléket variálhatjuk ízlésünk szerint pl. sajttal aszalt gyümölccsel is. Kb. 1 dl vizet is öntünk a tepsibe, majd letakarva kb. 180 C-ra előmelegített sütőben min 1 órát sütjük lefedve. 
Ezután átforgatjuk a nyársakat, a kisült zsírral meglocsoljuk a szűzérmét. Már fedő nélkül kicsit hagyjuk megpirulni a hústekercseket. Kedvünk szerint krumplipürével, hagymás krumplival, salátával kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése