2018. augusztus 26., vasárnap

Panna Cotta

Hozzávalók (kb. 4 adag) : 2,5 dl tej, 2,5 dl habtejszín, 1 ek cukor (5 dkg) , 1 rúd vanília (vagy vaníliás cukor esetleg aroma), 1-2 ek. zselatinpor, hígított savanykás, házi dzsem (málna, eper...)

A habtejszínt és a tejet, a vanília kikapart belsejét a cukorral kevergetve felhevítjük (nem forraljuk!) és mikor már közel "kézmeleg" hozzáadjuk a zselatint és vízzel kiöblített tálkákba, poharakba öntjük.
1 éjszakára hűtőbe tesszük. Ha teljesen megdermedt savanykás gyümölcszselével kínáljuk.
Szervírozhatjuk úgy, hogy a pohárkákat hirtelen meleg vízbe állítani és fejjel lefelé tálkára borítani a Panna Cottát, majd a tetejére kanalazni a gyümölcsöt.
Lehet a tálkában hagyni és így a hígított házi dzsemet a tetejére téve kínálni az Észak-Olasz tejpuding desszertet.
Ha nincs dzsemünk akkor fagyasztott málnát mézzel és csipetnyi citromlével összeturmixolunk.
Desszertünket bátran variálhatjuk úgy, hogy akár kávéval, akár fahéjjal felturbózzuk.
Tehetünk a tetejére pirított mandulát vagy kókuszreszeléket is.

Ha ínyencek vagyunk a gyümölcsöntet helyett akár sós-karamellás öntetet is készíthetünk hozzá.

Sós-karamellás öntet: 10 dkg cukor, 1 ek méz, 0,8 dl tejszín, 1 tk vaj, 1 tk só
Karamellizáljuk a cukrot és a mézet, majd a tejszínt, a sót és a vajat is hozzáadjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése