2014. január 19., vasárnap

Szilvalekváros kifli Teri néni módra

                

Hozzávalók: ½ kg liszt, 2,5 ek. cukor, 2 tojás sárgája, 1 ek. zsír, 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő + 1 dl cukros tej, szilvalekvár, 
Tetejére: 1 egész tojás, kb 20 dkg durvára vágott dió + cukor

1 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az összes többi hozzávalóval összeállítjuk és hólyagosra dolgozzuk a lágy tésztát. Meleg helyen ½ órát kelesztjük. Lisztes deszkán kinyújtjuk, majd közepes méretű téglalapokat vágunk ki.


 
A téglalapok közepébe 1 kk. szilvalekvárt teszünk és kifliket sodrunk belőlük. Tetejét tojással megkenjük és beleforgatjuk a tetejét előbb a durvára vágott dióba, majd cukorba (korábban a cukrot és a diót összekevertem, de a cukor mindig leült az alájára, a dió maradt csak felül azóta külön forgatom bele).



Kb 160 C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt világosra sütjük. Ha kicsit túlbarnul az a tetejére került cukor miatt van. 
Ez a tészta alkalmas batyunak, csigának, buktának, gyors kalácsnak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése