2014. január 13., hétfő

Mese almás, meggyes, túrós

Tészta: 50 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, csipet só, 20 dkg cukor, 1 tojás, 15 dkg zsír, 2 dl tejföl, + 1 tojás a lekenéshez

Alma töltelék: 2 cs. vaníliás cukor, 1 kg nettó (!) reszelt alma (kb 7 db), kis fahéj
Meggy töltelék: 1 ü. magozott meggybefőtt (vagy 3 marék friss magozott meggy) fahéj, gazdagítható kevés darált dióval
Túró töltelék: 50 dkg túró, 1-2 dl tejföl, 5 ek. cukor + 3 cs. vaníliás cukor, 3 tojássárgája + 3 tojás felvert fehérje
Szilvás: 1,5 kg szilva, 1/2 dl víz, 1-2 cs pudingpor (attól függően mennyire leveses a szilva), 2 ek cukor, 1 tk fahéj, 1 tk mézes fűszerkeverék, 1 cs vaníliás cukor  (pici vízzel felfőzzük a szilvát, 10-15 perc után a fűszereket, a cukrot és a pudingport is belekeverjük)

 A lisztet a zsírral elmorzsoljuk. Utána a sütőporral, sóval, cukorral, 1 tojással és a tejföllel összedolgozzuk a tésztát. A felét kinyújtjuk és zsíros tepsibe helyezzük. Kinyújtjuk a tészta másik felét is, ezután a lereszelt, és a jó erősen kinyomkodott almatölteléket (vagy a választott tölteléket) egyenletesen ráhalmozzuk a tepsiben lévő lapra. Tetejét vaníliás cukorral és fahéjjal meghintjük és befedjük a tészta másik felével a lepényt. Tetejét 1 tojással megkenjük, villával megszurkáljuk és 180 C-ra előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt világosra sütjük a pitét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése