2025. július 20., vasárnap

Mézes, szójaszószos csirkemell

Hozzávalók (kb. 4 főre): 1 egész csirkemell, só, bors, liszt, 2 ek. méz, 3-4 ek szójaszósz, 1 ek citromlé, olaj

A csikemelleket vastagon beirdaljuk és sóval, borssal bedörzsöljük, majd hagyjuk állni  min. 1/2 órát. Közben 3-4 ek szójaszószban elkeverjük a mézet és a citromlét (van aki zúzott fokhagymát is kever a szószba). A húst lisztbe forgatjuk, majd kevés zsiradékon mindkét oldalát lesütjük. Ha a csirkemell nagyon vastag, akkor kis lángon fedő alatt előbb pároljuk, hogy a hús át tudjon sülni. Kivesszük a húst és visszamaradt zsiradékba beleöntjük a citromos, mézes szójaszószt. 

Amikor a szósz kicsit felforr, visszahelyezzük a csirkemelleket és mindkét oldalát átforgatjuk, hogy a ragacsos máz bevonja húst. Ezután kiszedjük és egy fa vágódszekán hagyjuk pár percet pihenni a húst, majd keresztbe kis szeleteket vágunk belőle. Zöldsalátával, franciasalátával vagy sültkrumplival kínáljuk.

2025. július 15., kedd

Mogyorós kocka

Piskóta: 6 tojás, 6 ek liszt, 6 ek cukor, 1 cs sütőpor, 2 ek olaj, 2 ek cukrozatlan kakaópor

Krém: 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 dl kávé, 15 dkg mogyorókrém,  15 dkg finomra darált  sós mogyoró, 2 dl tejszín

Tetejére: 15 dkg étcsoki, 2 ek olaj, 5 dkg durvára vágott sós mogyoró

A tojások sárgáját a cukor felével habosra keverjük,  majd belecsorgatjuk az étolajat. Végül a tojások fehérjét - a cukor másik felével-  felvert kemény habját óvatosan beleforgatjuk a masszába, hogy a hab lehetőleg ne törjön össze, majd hozzászitáljuk a liszttel elkevert sütőport. Ezután a masszát 3 részre osztjuk és az egyibe belekeverjük a kakaóport. Kb 25x25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben simítjuk a piskótát és kicsit a tepsit a pulthoz ütögetjük. 180 C-ra előmelegített sütőben egyesével megsütjük a 3 piskótalapot kb 15-15 perc alatt. Míg hülnek a piskóták addig elkészítjük a krémet. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mogyorókrémet, a finomra darált mogyorót. Ezután a keményre vert tejszínt is hozzáforgatjuk a krémhez. Egy fehér piskótára kenjük a krém felét, majd erre helyezzük a barna piskótát, amire rákenjük a mogyorókrém másik felét és befedjük a fehér piskótával.

Gőz felett az olajjal felmelegítjük a csokoládét és bevonjük vele a süteményt. Tetejét meghintjük a durára vágott mogyoróval. Ha teljesen kihűlt, természetesen kockára vágva kínáljuk a mogyorós kockát.

 

Rántott csirkemell mogyorókrémes szószban

 

Hozzávalók: csirkemell filé, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa vagy kukoricaliszt ill. kukoricapehely

Mogyorókrém: 25 dkg sózott mogyoró (vagy kész mogyoróvaj), 1/2 dl olívaolaj, 1-2 ek. méz, 1 ek. mustár, szükség esetén kevés só
A mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítjuk. Pár darabot kiveszünk belőle és durvára vágjuk. A többit turmixgépbe tesszük és krémessé őröljük, közben hozzácsorgatva az olajat. Mikor kész a mogyorókrém, akkor kikeverjük egy kevés mustárral és mézzel, majd annyi forralt vízzel hígítjuk, hogy szószos, közepesen sűrű állaga legyen. Aki szereti egy kis citromlével igazán pikáns ízt adhat neki.  Hozzákeverjük a durvára vágott darabokat is. 

 Az a fontos, hogy a mogyoróvajat ne ízesítsük túl, inkább hagyjuk hogy a földes ízű mogyoró domináljon a selymes mártásban. 
Természetesen vehetünk kész mogyoróvajat is és azt ugyanígy ízesítjük, hígítjuk.
A vékonyra vágott csirkemell filéket sóval, borssal meghintjük és a szokott módon bepanírozzuk, majd forró, bő olajban kisütjük. Kínáláskor sültkrumplira vagy bulgurra helyezzük a ropogós csirkemellet és ráöntjük a sűrű mogyorószószt. Külföldön krémes állagú főtt tésztával is szívesen fogyasztják. Ezt a különleges fogást először az 
észak-ciprusi Eziç Lapta éttermében kóstoltam 
Fistik Gibi Tavuk néven és azóta is az egyik kedvencem.


Gyümölcsös túrófelfújt egyszerűen


Tészta: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 sütőpor

Krém: 5 dl tej, 50 dkg túró, 4 tojás sárgája, 2 cs vaníliás cukor, 15 dkg cukor,  10 dkg liszt, 2 dl tejföl + 4 tojás fehérje

Gyümölcsök: tetszés szerinti idény gyümölcsök vagy befőtt

A tészta hozzávalóit a cukorral összeállítjuk és egy 25x 30 cm-es tepsi aljára kb ujjnyi vastagon kézzel belenyomkodjuk. A krém hozzávalóit a cukor felével összekeverjük. A tojások fehérjét a cukor másik felével keményre verjük és beleforgatjuk a híg krémbe. Ezt a krémet ráöntjük a tésztára és a tetejére dobáljuk az összedarabolt, kedvenc gyümölcsünket, akár vegyesen is. 180 C-ra előmelegített sütőben min. 1 órát sütjük a felfújtat. Kockákra vágva kínáljuk.


2025. május 18., vasárnap

Ázsiai tojásos, zöldséges sült rizs

Hozzávalók (4 főre): 20 dkg hosszú szemű rizs, 1 kisebb fej hagyma, borsó, répa, kukorica, só, bors, 2 ek szójaszósz,  3 tojás,  kis chili vagy erős paprika, kínáláshoz zöldhagyma karikák

A jól megmosott rizst a szokott módon megfőzzük és félretesszük. Az előző napról megmaradt főtt rizsköret megmentésére is alkalmas a köret. 

Egy serpenyőben az aprított vöröshagymát és a mirelit vagy friss zöldségeket kevés szezámolajon megfuttatjuk. Ezután ráöntjük a felvert sózott, borsozott tojásokat és ízesítjük szójaszósszal. A tojást sülés közben széttépkedjük és hozzákeverjük a sült rizst, majd kicsit még együtt pirítjuk őket. Kínáláskor további zöldhagyma karikákkal szórhatjuk meg. Önállóan egy könnyű vacsoraként, de bármilyen süt hús vagy ragu mellé kiváló köret ez az ázsiai tojásos, zöldséges sült rizs.

2025. május 17., szombat

Tatárbifsztek

Tatárbifsztek (5-6 főre): 40 dkg marhabélszín (vagy hátszín), 1 tk őrölt kömény, 1 ek őrölt pirospaprika, 1,5 tk dijoni mustár, 1 kisebb apróra vágott vöröshagyma, 3 g zúzott fokhagyma, 2 ek. ketchup, só, bors, 1,5 tk Worcestershire-szósz, 1-2 tojássárgája

Kínáláshoz: piritós kenyér, lilahagyma karikák, újhagyma, zöldpaprika, erős paprika, sajt, paradicsom, uborka, vaj

A nyers, apróra darált húst elkeverjük az összes hozzávalóval, majd jól begyúrjuk az egészet. Természatesenahány ház, annyi szokás, annyi ízvilág. Van aki balzsamecettel, citromlével, más aprított kapribogyóval, szójaszósszal ill. aprított petrezselyem zöldjével teszi különlegessé az ízhatást.1 éjszakára, de min 2h-ra hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Egy nagyobb tálkában vagy formázva kínálhatjuk pirítós mellé. Zöldségeket és további fűszereket készítünk az asztalra, hogy ki-ki kedve szerint tovább ízesíthesse. Az elkészített mennyiséget 1-2 napon belül el kell fogyasztani, ezért nem érdemes nagy adagot készíteni.

2025. május 9., péntek

Nagymama meggyes habos pitéje I-II.


Omlós, linzer tésztából I. 

Linzer tészta: 30 dkg liszt, 12 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 1 cs. sütőpor (1,5 dkg), 1 tojás sárgája, 2 ek tejföl, csipet só, 1/2 citrom leve

Töltelék: 1 kg magozott meggy (vagy meggy befőtt), 5 ek cukor, 1 cs vaníliás pudingpor 

Tetejére: 6 tojásfehérje + 12 dkg kristálycukor

A tészta hozzávalóit elkeverjük, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és egy folpackba csomagolva min.  1 h-ra, akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. A magvalt meggyet meghintjük a cukorral, állni hagyjuk, és a levét kb 3 dl-t leszűrjük (ha nem lesz ennyi leve, akkor vízzel pótoljuk). Ezzel a gyümölcslével elkészítjük a pudingot. 

Mikor a puding már kezd sűrűsödni, hozzákeverjük a meggyet és még pár percig együtt főzzük. Levesszük a tűzről és félretesszük hűlni. A sütőt 190 C-ra előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk és egy 25x36 cm-es tepsibe helyezzük, a tetejére kenjük a meggyes, pudingos krémet és kb 20 perc alatt megsütjük. 

Közben a tojások fehérjéből a cukorral kemény habot verünk fel, majd a tésztát kivéve a sütőből a meggyes töltelék tetejére kenjük (nem kell tükörsimára simítani a tetejét, inkább rusztikusra). A hőfokot 150 C-ra visszavesszük és a süteményt visszatoljuk, kb. még 8-10 percig sütjük, míg a hab a tetején karamellizálódik. Kivéve a sütőből hagyjuk hűlni, majd közepes kockákra vágva kínáljuk.______________________________________________________________________

Kelt tésztából II.:

Kelt tészta: 60 dkg liszt, 6 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 3,5 dl tej, csipet só, 3 dkg kristálycukor, 1,5 dl étolaj, 3 cs vaníliás cukor, 2 citrom reszelt héja, 

Töltelék: 80 dkg magozott meggy (vagy meggy befőtt)

Tetejére: 6 tojásfehérje + 1 ek. kristálycukor; 10 dkg darált dió+ 2 ek. kristálycukor

2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a reszelt citromhéjat, vaníliáscukrot. A liszt közepébe egy fészket/mélyedést készítünk és a félig felfutott élesztős tejet beleöntjük. Tetejét kevés liszttel meghintjük és egy konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni. A tésztát meghintjük kevés sóval, hozzáadjuk a tojások sárgáját és annyi langyos tejjel kidolgozzuk, közben az olajat is hozzácsorgatva, hogy laza, hólyagos tésztát kapjunk. A tészta tetejét meghintjük liszttel és egy konyharuhával letakarva kb. 1/2 órát pihentetjük. A tepsit kikenjük olajjal, meghintjük liszttel, majd a duplájára kelt tésztát belerakjuk és a belisztezett kezünk segítségével széthúzgáljuk benne. A tetejét beborítjuk a lecsöpögtetett, magozott meggyel és kb 15 percig hagyjuk még állni a tésztát. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, közben a tojások fehérjét 1 ek. cukorral keményre verjük. A tésztát kivesszük a sütőből, elterítjük rajta egyenletesen a tojáshabot, meghintjük darált dióval és  2 ek kristálycukorral. Visszatoljuk a sütőbe úgy, hogy egy fakanállal kitámasztjuk a sütő ajtaját és kb10 perc alatt a tojáshabot "rászárítjuk" a habos, meggyes, kelt pite tetejére, ahogy nagymama készítette. Kínáláskor nagyobb kockákra vágjuk.

Angol reggeli

Hozzávalók: bacon szalonna (min 2 szelet/fő), grill kolbászkák vagy debreceni kolbászkák ( 2db/fő),  paradicsom/ koktélparadicsom, tojás (1 db/fő), csiperkegomba (elhagyható), paradicsomos bab, só, bors, bazsalikom, vaj, toast kenyér

Egy serpenyőben 1 ek olajon ropogósra sütjük a bacon szeleteket, mellette a grill kolbászokat is körbesütjük. A visszamaradt zsiradékon pici sóval, borssal, bazsalikommal meghintett felkarikázott paradicsomokat, vagy a felezett koktélparadicsomokat ill. aki szereti a szeletelt gombát is lesütjük.  Ezután a tojásokból elkészítjük a tükörtojásokat. Végül a még meleg serpenyőben megmelegítjük a paradicsomos babkonzervet ( természetesen készíthetjük frissen is).

Az egészet egy tányérra helyezzük, kevés sóval, borssal meghintjük. A serpenyőben egy kevés vajon pirítóst készítünk és ezt kínáljuk az angol reggeli mellé. Az autentikus tényéron black pudding is megjelenik, ez amolyan jól átsült véreshurkaszerűség. Oxfordban  piritósra kent narancslekvár is dukál ehhez a menühöz. Az angolok tejes teával fogyasztják, de mi inkább narancslét és kávét fogyasztunk mellé. Ez a fogás olyan laktató, hogy akár egy könnyű ebédet, vacsorát is kiválthatunk vele.

2025. május 1., csütörtök

Pisztáciás mini pavlova kosárkák

Pavlova (kb 12 db): 5 tojásfehérje, 1 ek kristálycukor,  21 dkg porcukor, csipet só, 1 tk. kukoricakeményítő, 1 tk almaecet

Pisztacia ganache: 18 dkg fehér csokoládé, 1 dl tejszín, 2 dkg pisztácia krém

Díszítéshez: 10 dkg durvára vágott (vagy darált) sós pisztácia, savanykás lekvár

A porcukor felét elkeverjük a keményítővel. A szobahőmérsékletű (!) tojások fehérjét a sóval és a kristálycukorral, vízgőz fölött elkezdjük felverni. Amikor a kristálycukor a habosítás közben elolvadt, levesszük a tűzről, apródonként hozzádolgozzuk előbb a sima porcukrot, majd a porcukros kukorica keményítőt, végül az almaecetet is hozzácsorgatjuk és kb. 5 perc alatt nagyon keményre verjük a habot. Mikor kész, a habot egy habzsákba töltjük. Sütőpapírral bélelt tepsire kb 7-8 cm-es, emelt falú fészkeket nyomunk ki egy habzsák segítségével. Előbb egy talpat simítunk neki, aztán egy "oldalfalat". Légkeverés nélküli (!) 100 C-ra előmelegített sütőben kb 2 - 2,5 h-t kell sütni. Meg kell nézni, hogy a habcsók alja felemelés után még ragacsos vagy már stabil. Ezután a sütőt kikapcsolva - az ajtót becsukva hagyva -, további min. 2 h-t , akár 1 éjszakát hagyjuk bent a habcsókokat. 
          


A tejszínt felforraljuk és ráöntjük az összetört csokoládéra, majd hozzákeverjük a pisztácia krémet és az egészet habosra, majd az egészet a hűtőbe tessük és hagyjuk teljesen kihűlni. A krém felét egy kis tálkába helyezzük, a másik felét egy habzsákba töltjük. A pavlovák szélét megkenjük a krémmel és beleforgatjuk a durvára vágott pisztácia morzsába. Ezután egy kevés krémet töltünk a kosárkába, a tetejére egy kis savanykás lekvárt csorgatunk. Egy habzsák segítségével a tetejét a krémmel bevonjuk.

2025. április 28., hétfő

Lajcsi szelet

Barna tészta:  5 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 2 tojás, 2 ek méz, 2 mk. szódabikarbóna, 40 dkg liszt,

Vaníliás krém: 1/2 l tej, 2 cs. vaníliás pudingpor, 12,5 dkg vaj, 5 dkg porcukor + 5 dkg vaníliás cukor

Puncsos krém:  1/2 l tej, 2 cs. puncsos pudingpor, 12,5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, kevés rumaroma

Csokimáz: 10 dkg étcsoki, 2 ek olaj

Vízgőz felett egy edényben összeolvasztjuk a vajat a cukorral, a kakaóporral a tojással. Addig kevergetjük, míg a cukor teljesen felolvad. Ekkor levesszük a tűzről és hozzácsorgatjuk a mézet, majd hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Az egészet előbb robotgéppel, majd kézzel összegyúrjuk a tésztát. A lágy tésztát 3 egyforma adagba osztjuk és - 2 sütőpapír között - egyenként kb 30x24 cm-es méretre kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a tészták tetejét villával megszúrkálva 180 C-ra előmelegített sütőben megsütjük őket. A mézes, barna tészták akkor keményednek meg, ahogy majd hűlnek. Közben elkészítjük a vaníliás és puncsos pudingokat és a kihűltek, a vajjal kikevert porcukorral egy mixer segítségével kihabosítjuk. A vaníliás krémhez vaníliás cukrot, a puncsohoz rum aromát adunk. A kihűlt tésztát megkenjük pár ek rummal elkevert tejjel és rákenjük a vaníliás krémet, erre megy a 2. lap, amit szntén megkenjük pár ek rummal elkevert tejjel, amire a puncsos krémet  kenjük és befedjük a 3. mézes lappal. a tészta tetejére nehezéket helyezünk (pl. egy vágódeszkát) és hűtőbe tesszük min 1 órára. Tetejét vízgőz fölött olvasztott olajos étcsokival vonjuk be, és min. 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap hosszúkásra vagy kis kockákra vágva kínálhatjuk.

2025. április 21., hétfő

Csirke nuggets házilag a 'la Meki

Hozzávalók (Kb 16 db): 50 dkg csirkemell, 2 kk keményítő, 1 kk őrölt pirospaprika, 1 kk só, pici bors, 1 zúzott fokhagyma

Panír: liszt, 1 kk őrölt pirospaprika, 1 kk só, pici bors, 1 zúzott fokhagyma, szénsvas víz vagy szóda

A csirkét a fűszerekkel összedaráljuk egy késes aprítóban. Ezután kis nuggetseket, fasírtokat formázunk belőle és 20 percre egy tálcán fagyasztóba rakjuk, hogy megtartsák a formájukat. A lisztet a fűszerekkel elkeverjük és annyi szódavízzel lazítjuk, hogy palacsintatészta sűrűséget kapjunk. Bő, forró olajban hirtelen kisütjük a nuggetseket és sült krumplival kínáljuk.

2025. április 12., szombat

Madártej szelet

Madártejes krém: 2 cs.vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 8 tojássárgája, 1 ek liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj

Tészta: 8 tojásfehérje, 8 ek cukor, 8 ek liszt, 1/2 cs sütőpor

Tejszínes krém: 3-4 dl habtejszín + 1 cs habfixáló

A tojássárgákat a liszttel kikeverjük és a tejből egy keveset elveszünk amivel fellazítjuk. A többi tejet elkezdjük melegíteni és mikor már kézmeleg hozzákeverjük a pudingporokat és a lisztes tojássárgájákat is hozzácsorgatva egy sűrű krémet főzünk. Közben  cukrot a vajjal habosra keverjük. Mikor a főtt krém teljesen kihűlt, akkor egy mixerrel a krémeket egybeöntve habosra keverjük. 

A tojásfehérjéket a cukorral keményre felverjük, majd óvatosan hozzászitáljuk, majd beleforgatjuk a sütőporos lisztet. 38x22 cm-es vajas, lisztes tepisbe simítjuk a masszát és hideg sütőbe téve kb. 10-15 perc alatt megsütjük.  A kihűlt tésztára kenjük a vaníliás krémet, majd a habfixálóval felvert habtejszínnel bevonjuk, ezután min. 1 órára hűtőbe tesszük, majd hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk a madértej szeletet. Természetesen tortaformában is süthetjük a süteményt.

2025. április 5., szombat

Fűszeres marokkói csirke

Hozzávalók: 1 egész csirkemell, 1 fej vöröshagyma, 1 répa, aszalt gyümölcsök (barack, áfonya...), 1 tk őrölt pirospaprika, 1-2 dl paradicsompüré, 10 dkg főtt csicseriborsó /vagy sütőtök  kockák, só, bors,  zöldség zöldje

Pác: 1/2 tk kurkuma, 1/2 tk curry, 1/2 tk gyömbér, 1/2 tk őrölt kömény, csipet őrölt fahéj, só, bors, 3 g zúzott fokhagyma, olívaolaj, 1 ek citromlé

Az aszalt gyümölcsöket vízbe áztatjuk min. 1 órára. A pác hozzávalóit elkeverjük, az apróra kockázott csirkemelleket beleforgatjuk és min. 1 órát hagyjuk állni a húst a pácban. Apróra kockázzuk a répát. Forró olajon ledinszteljuk a vöröshagymát, a répa kockákkal. Ezután a lecsepegtett húsokat  szintén lepirítjuk. A megmaradt pácot ráöntjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, a főtt csicseriborsót (vagy sütőtök kockákat), a zúzott fokhagymát, a csíkokra vágott aszalt gyümölcsöket és a pirospaprikát. 
Sóval, borssal ízesítjük és szükség esetén egy kevés vízzel felöntjük a ragut. Amint a répa puha lesz, meghintjük aprított zöldség zöldjével. Bulgurral, kuszkusszal vagy rizzsel kínáljuk a fűszeres marokkói csirkét.
Ha nincs előfőzött csicseriborsó konzervünk, akkor előző nap langyos vízbe beáztatjuk a csicseriborsót, ami reggelre a duplájára dagad. Másnap kb 1,5 óra főzésre lesz szükség, hogy elkészüljön.

2025. március 15., szombat

Sajtos-paprikás plejskavica


Hozzávalók (kb. 9 fasírthoz): 30 dkg darált marhanyak, 30 dkg darált sertéshús, 1 tk só, bors, 1 fej lilahagyma, 1 kápia paprika, 1 mk szódabikarbóna, 1 tk pirospaprika, 2 ek olívaolaj, 1 mk csili, 2 g fokhagyma, 1 csokor zöldség zöldje, 1 csokor bazsalikom, 1 tk oregano 

Töltelék: 10 dkg edami vagy trappista esetleg feta sajt

A húsokat az apróra vágott lilahagymával, felkockázott kápia paprikával sóval, borssal, olajjal, majd az összes többi hozzávalóval elkeverjük a sajt kivételével. A fasírt masszát lefedve egy éjszakára, de min. 5-6 h-ra hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. 


 


Sütés előtt min. 1 órával kivesszük a húst a hűtőből és a lereszelt sajtot a húspogácsák közepébe gyúrjuk és kb 1 ujjnyi vastagságú korongformára ellapítjuk. Közepesen forró serpenyőben kevés olajon vagy grillen mindkét oldalát átsütjük. Hasonló ízvilágú a mititei, a csevap húspogácsához ill. a hamburgerpogácsához is ez a balkáni burger.  A fasírtot sült krumpli, ajvár, paradicsom, lilahagyma kíséretében kínáljuk.

Ha hamburger pogácsába készítjük akkor 4 piros kápia paprikát egy sütőpapírral bélelt tepsiben kb 20 perc alatt megsütjük. Ezután lehúzzuk a héját, kimagozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. Aprított lilahagymával elkeverjük és a hamburgerpogácsába a hús mellé ezt az autentikus tölteléket használjuk.