Pavlova (kb 12 db): 5 tojásfehérje, 1 ek kristálycukor, 21 dkg porcukor, csipet só, 1 tk. kukoricakeményítő, 1 tk almaecet
Pisztacia ganache: 18 dkg fehér csokoládé, 1 dl tejszín, 2 dkg pisztácia krém
Díszítéshez: 10 dkg durvára vágott (vagy darált) sós pisztácia, savanykás lekvár
A porcukor felét elkeverjük a keményítővel. A szobahőmérsékletű (!) tojások fehérjét a sóval és a kristálycukorral, vízgőz fölött elkezdjük felverni. Amikor a kristálycukor a habosítás közben elolvadt, levesszük a tűzről, apródonként hozzádolgozzuk előbb a sima porcukrot, majd a porcukros kukorica keményítőt, végül az almaecetet is hozzácsorgatjuk és kb. 5 perc alatt nagyon keményre verjük a habot. Mikor kész, a habot egy habzsákba töltjük. Sütőpapírral bélelt tepsire kb 7-8 cm-es, emelt falú fészkeket nyomunk ki egy habzsák segítségével. Előbb egy talpat simítunk neki, aztán egy "oldalfalat". Légkeverés nélküli (!) 100 C-ra előmelegített sütőben kb 2 - 2,5 h-t kell sütni. Meg kell nézni, hogy a habcsók alja felemelés után még ragacsos vagy már stabil. Ezután a sütőt kikapcsolva - az ajtót becsukva hagyva -, további min. 2 h-t , akár 1 éjszakát hagyjuk bent a habcsókokat.A tejszínt felforraljuk és ráöntjük az összetört csokoládéra, majd hozzákeverjük a pisztácia krémet és az egészet habosra, majd az egészet a hűtőbe tessük és hagyjuk teljesen kihűlni. A krém felét egy kis tálkába helyezzük, a másik felét egy habzsákba töltjük. A pavlovák szélét megkenjük a krémmel és beleforgatjuk a durvára vágott pisztácia morzsába. Ezután egy kevés krémet töltünk a kosárkába, a tetejére egy kis savanykás lekvárt csorgatunk. Egy habzsák segítségével a tetejét a krémmel bevonjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése