2025. április 28., hétfő

Lajcsi szelet

Barna tészta:  5 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 2 tojás, 2 ek méz, 2 mk. szódabikarbóna, 40 dkg liszt,

Vaníliás krém: 1/2 l tej, 2 cs. vaníliás pudingpor, 12,5 dkg vaj, 5 dkg porcukor + 5 dkg vaníliás cukor

Puncsos krém:  1/2 l tej, 2 cs. puncsos pudingpor, 12,5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, kevés rumaroma

Csokimáz: 10 dkg étcsoki, 2 ek olaj

Vízgőz felett egy edényben összeolvasztjuk a vajat a cukorral, a kakaóporral a tojással. Addig kevergetjük, míg a cukor teljesen felolvad. Ekkor levesszük a tűzről és hozzácsorgatjuk a mézet, majd hozzászitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet. Az egészet előbb robotgéppel, majd kézzel összegyúrjuk a tésztát. A lágy tésztát 3 egyforma adagba osztjuk és - 2 sütőpapír között - egyenként kb 30x24 cm-es méretre kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, a tészták tetejét villával megszúrkálva 180 C-ra előmelegített sütőben megsütjük őket. A mézes, barna tészták akkor keményednek meg, ahogy majd hűlnek. Közben elkészítjük a vaníliás és puncsos pudingokat és a kihűltek, a vajjal kikevert porcukorral egy mixer segítségével kihabosítjuk. A vaníliás krémhez vaníliás cukrot, a puncsohoz rum aromát adunk. A kihűlt tésztát megkenjük pár ek rummal elkevert tejjel és rákenjük a vaníliás krémet, erre megy a 2. lap, amit szntén megkenjük pár ek rummal elkevert tejjel, amire a puncsos krémet  kenjük és befedjük a 3. mézes lappal. a tészta tetejére nehezéket helyezünk (pl. egy vágódeszkát) és hűtőbe tesszük min 1 órára. Tetejét vízgőz fölött olvasztott olajos étcsokival vonjuk be, és min. 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap hosszúkásra vagy kis kockákra vágva kínálhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése